24-07-2024

Творчість, як зцілення: на Рівненщині стартував проєкт для жінок, що постраждали від війни

«КолоАрт» – таку назву він має. Учасницями проєкту є українки, життя яких змінила російсько-українська війна. Це переселенки, дружини ветеранів, загиблих чи зниклих безвісти захисників. 

Ініціативу реалізовуватимуть упродовж пів року у трьох громадах області: Березнівській, Корецькій та Рівненській. Охопити планують 400 жінок. 

Перші заняття уже відбулися на Березнівщині. Під час арттерапії учасниці створювали картини в техніці ебру. Це особлива техніка живопису, коли візерунок фарбою спершу наносять на воду, а вже потім переносять на тверду поверхню: папір, тканину тощо. І результат завжди непередбачуваний – через вільний процес творення картини. 

Як зауважила координаторка березнівської групи, голова Громадської організації "Березнівська Брама" Юлія Іванюк, через мистецтво учасниці проєкту можуть виразити те, що важко сказати словами. Адже в процесі творення немає чітких рамок чи вимог до майстерності. Тому арттерапію вважають безпечним способом емоційного сцілення. 

Відновленню допомагає і можливість спілкування з іншими жінками, які також пережили психологічну травму. 

На заняттях фахівці планують використовувати різні мистецькі техніки: жінкам пропонуватимуть вишивко- та казкотерапію, акварельний живопис, валяння, крапкографію, кінцугі та виготовлення витинанок. 

Зі слів знаної письменниці, психологині та громадської діячки Олени Медведєвої, яка входить до команди фахівців проєкту «КолоАрт», важливою його складовою стане робота над спільним «Альбомом пам’яті» про загиблих Героїв. Процес його створення є частиною інноваційної авторської методики в роботі з постраждалими. 

До слова, проєкт «КолоАрт» на Рівненщині став можливим завдяки підтримці Українського Жіночого Фонду / Ukrainian Women's Fund. Серед організаторів - Центр ініціатив "Віадук", ГО «Центр креативу», «Березнівська БРАМА», Простір жіночих можливостей "АктивнаЯ". 

Саме на їхніх ресурсах охочі взяти участь у проєкті можуть дізнатися всі умови.