12-07-2024

Троє хірургів Рівненщини отримають премії імені Євгена Борового

Сьогодні Комітет із присудження премії імені Євгена Борового в галузі хірургії обрав трьох цьогорічних лауреатів.

Грошову винагороду в розмірі одного посадового окладу за високий професіоналізм отримають:

- Мартинюк Роман Леонідович – лікар-хірург Обласного центру невідкладної хірургії та колонопроктології Рівненської обласної клінічної лікарні імені Юрія Семенюка. Входить в п’ятірку основних хірургів лікарні, має загальний стаж роботи 27 років. Виконує оперативні втручання різної складності при багатьох захворюваннях органів черевної порожнини, кінцівок, тулуба.

- Чепура Сергій Миколайович – лікар-хірург хірургічного відділення (ургентного) Рівненської центральної міської лікарні. Саме за його участі, вперше в нашій області, освоєні різного роду лапароскопічні операції, а у 2020 році вперше в історії регіону, спільно з медиками інституту хірургії та трансплантології ім.О.О.Шалімова в лікарні провели надскладну операцію з трансплантації серця.

- Матвійчук Олександр Анатолійович – лікар-хірург поліклініки Сарненської центральної районної лікарні. Має понад 27 років стажу. Лише за минулий рік провів 163 оперативних втручання і 155 асистенцій різних категорій складності.

Кандидатів на присудження премії подав голова Асоціації хірургів Рівненської області Олександр Нестеренко, зважаючи на "високий професіоналізм, ефективне впровадження новітніх методик лікування та оперативного втручання, високопрофесійне проведення операцій різної складності, вміння чітко діяти в екстремальних ситуаціях".

Він зазначив, що всі вони мають великий досвід, володіють сучасними методами хірургічного лікування, вміють чітко діяти в екстремальних ситуаціях та користуються повагою в пацієнтів.

Премію хірургам офіційно вручатимуть до Дня медичного працівника. Цьогоріч його відзначатимуть 27 липня.

Нагадаємо, у 2023-му премію присудили Віталію Лисаку з Вараської багатопрофільної лікарні, Юрію Ординському, який тоді працював в РОКЛ імені Юрія Семенюка, а також Ігорю Дундюку з Рівненської ЦМЛ.

Довідково. Євген Боровий – відомий в Україні хірург. Родом з села Опарипси на Рівненщині. З 1951 року працював в обласній лікарні й провів тисячі операцій, був заслуженим лікарем та відмінником охорони здоров'я, членом вченої ради МОЗ, автором понад 270 наукових праць. Премію на його честь заснували у 2005 році — через рік після смерті лікаря.