03-03-2020

Триває обговорення змін до Конституції в частині децентралізації

Делегація з Рівненщини сьогодні перебуває в Києві, де за ініціативи Міністерства розвитку громад та територій України відбувається широке громадське обговорення змін до Конституції в частині децентралізації. До розмови запросили представників органів місцевого самоврядування, виконавчої влади, науковців, експертів, представників інститутів громадянського суспільства.

Рівненську обласну раду на зустрічі представляють голова ради Олександр Данильчук, його перший заступник Сергій Свисталюк, депутати  Богдан Файфура та Віталій Ундір.​​​

"Тема змін до Конституції України в частині децентралізації - досить гаряча. Донедавна обласні ради були посередниками між громадами та керівництвом держави. Зокрема, коли працювали над Перспективними планами територій. Сьогодні нас позбавили цих повноважень. Тож на цьому етапі дуже важливо, щоб на таких зустрічах чули голос громад, передусім тих, які першими розпочали децентралізацію. Бо в них є певний досвід, зауваження та бачення цих змін," - наголошує голова обласної ради Олександр Данильчук.

Перший заступник голови обласної ради Сергій Свисталюк, зокрема, зауважив, що українське суспільство переважно насторожено ставиться до реформи. Більше того, існує певний відсоток недовіри до успішності задекларованих змін. "Сьогодні держава повинна забезпечити фінансові гарантії новоствореним громадам, тобто дати чіткі фінансові правила гри для тих, хто об'єднався та найближчим часом об'єднається. Без зрозумілої фінансової політики відносно ОТГ буде складно завершити децентралізацію вчасно та успішно", - вважає Сергій Свисталюк.

 

Після загального обговорення, учасники перейшли до роботи в групах, під час яких працювали над вирішенням конкретної проблематики.