23-05-2024

Три соціальні проєкти планують реалізувати у Рівному

Нещодавно голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш взяв участь у засіданні Генеральної асамблеї ALDA (Європейська асоціація місцевої демократії і облрада є її членом з 2023 року). В ході зустрічі обговорювали  проєкти із AICS - Італійської агенції співробітництва і розвитку, які мають на меті підвищити рівень надання соціальних послуг.

Серед інших - реабілітація бійців природою, навчання вчителів першій психологічній допомозі та відкриття офісу Агенції місцевої демократії. Проєкти вже подані громадою на міжнародне фінансування та планують втілити в Рівному.

Ініціатива «Реабілітація бійців природою» передбачає створення на базі медзакладів так званих терапевтичних садів й теплиці для садівництва. Пацієнти – поруч з природою, а це покращує їхній стан.

- Ми б хотіли такий проєкт реалізувати із нашою "чорнобильською лікарнею", де за парканом – відкрита територія Центру національно-патріотичного виховання та позашкільної освіти. Ідеальний варіант. Проєкт передбачає також створення умов для проживання ветеранів. Бюджет – 220 тисяч євро, - розповів Андрій Карауш.

Поданий проєкт «Про психологічну допомогу» має на  меті підвищення кваліфікації лікарів, медсестер, а також шкільних вчителів з використання сучасних підходів. Тобто за психологічним станом дитини можна виявити проблеми у сім’ї, якщо, наприклад, там є насильство або сильний вплив війни. Бюджет – 32 тисячі євро.

Відкриття офісу Агенції місцевої демократії у Рівному передбачає залучення громад до процесів євроінтеграції, залучення інвестицій, популяризація культурної спадщини, участь у грантових та освітніх програмах, розвиток людського потенціалу тощо. Бюджет на два роки – 80 тисяч євро.

- Якщо ці проєкти затвердять, від нас має бути 5% співфінансування. Це більш ніж вигідно, сподіваюсь, ми зможемо отримати схвалення запропонованих ідей, - зазначив голова РОР.