16-06-2022

Стратегічний розвиток громад на часі і в період війни

Навіть в умовах війни у територіальних громадах важливо обговорювати питання стратегічного розвитку. На цьому наголосив керівник програми практичної політики, експерт Інституту Політичної Освіти Олександр Солонтай у ході Координаційно-консультативної ради з питань місцевого самоврядування при голові Рівненської обласної ради, яка відбулася сьогодні. Стратегічне планування – вкрай важливий фактор розвитку. Утім, навіть до початку повномасштабного вторгнення у більшості громад в Україні «мислили» проєктами, заходами, бюджетним роком та іншими дрібними кроками, наголосив Олександр Солонтай.

- Дуже мало громад в Україні ще тоді могли похвалитися, що мають стратегічне бачення і всю діяльність підлаштовують під нього. Війна не додала аргументів мислити саме так, адже фактор безпеки суттєво вплинув на планування. Але це не означає, що стратегії громадам не потрібні. Важливо просто змінити вектор бачення, - вважає фахівець.

Олександр Солонтай

Якби зі стратегіями у ТГ визначилися до 24 лютого, то чимало з них були б дієвими і в період воєнного стану, стверджує Олександр Солонтай. Адже у громадах можуть пропонувати різні товари та послуги, і на окремі з них попит у воєнний час навіть зростає. Саме тому у громадах і зараз варто працювати над визначенням економічної спеціалізації.

Водночас потрібно зважати на можливості, відкриті завдяки підготовці якісних проєктних заявок. Проєкти, здатні розвивати громади, втілюватимуться і в межах національної програми відбудови. Тому у перспективі заплановано провести серію навчальних семінарів, під час яких фахівці зможуть вдосконалити своїх знання та навчитися готувати актуальні проєкти, зазначив  начальник відділу з питань розвитку громад та територій виконавчого апарату обласної ради Олександр Дехтярчук.

Ще одним актуальним для громад питанням, яке обговорили під час коордради, стала співпраця територіальних громад і органів поліції щодо забезпечення порядку, запобігання правопорушень і злочинів. Оскільки від такої  співпраці залежить безпека жителів ТГ та спокій у громадах, начальник Рівненського управління Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України, підполковник поліції Сергій Куштим закликав представників громад до ефективної координації з правоохоронцями.


Сергій Куштим