24-05-2022

Стартувало обговорення Плану відновлення України

Указом Президента створено Робочу групу "Державне управління при Національній Раді з відновлення України від наслідків війни". Її поділено на кілька підгруп.

Сьогодні за участю голів обласних рад України відбулося онлайн засідання підгрупи «Місцеве самоврядування», до якого долучився голова Рівненської обласної ради Сергій Кондрачук.

(Сергій Кондрачук та керуючий справами виконавчого апарату ради-керівник секретаріату Богдан Сологуб)

Визначили п’ять основних напрямків роботи підгрупи. Серед них: адміністративно-територіальний устрій, взаємини місцевого самоврядування та виконавчої влади, розподіл власних і делегованих повноважень МС та виконавчої влади, система управління в органах МС, а також питання виборчого процесу на місцевому рівні.

Як зауважив Сергій Кондрачук, це було перше ознайомче засідання підгрупи. Щоб її подальша робота була ефективною, учасники вирішили делегувати до її складу представників обласних рад, залежно від типу кожної області. Крім того, вирішили активізувати співпрацю обласних рад та підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Зокрема, залучати представників обласних рад до обговорення законопроєктів, які стосуються життєдіяльності ОМС.

Загалом, за підсумками діяльності вищезазначеної Робочої групи в кінці червня буде сформовано План відновлення України. Пропозиції до нього нададуть також народні депутати, представники уряду, міністерств, асоціацій та міжнародні експерти. На основі пропозицій голів обласних рад у Плані відновлення України будуть визначені пріоритетні напрямки подальшого функціонування місцевого самоврядування.