20-07-2023

Старости  - це лідери на місцях, які мають згуртувати громаду і дбати про її добробут

Саме про ефективну взаємодію з громадою та надання якісних публічних послуг у старостинських округах говорять учасники дводенного семінару-тренінгу, який розпочав роботу у Рівному.

Його ініціаторами є Рівненська обласна рада спільно з Програмою розвитку ООН в Україні, яка реалізовує проєкт «Посилення стійкості громад в регіонах України». Окрім Рівненщини, його проводять ще у трьох областях за фінансової підтримки Уряду Великої Британії.

(Ольга Кашевська - координаторка проєктів ПРООН в Рівненській області)

На Рівненщині є 191 старостинський округ. Учасниками семінару стали 50 старост, які першими зголосилися і заповнили відповідну форму. Вони представляють 27 територіальних громад Рівненщини.

- Старости – це перші помічники голів громад, які перебувають в найтіснішій взаємодії з їх жителями. Організовуючи такі навчання, обласна рада має на меті допомогти старостам стати справжніми лідерами на місцях, швидко реагувати на кризові ситуації, відстоювати інтереси жителів своїх округів на рівні ТГ, згуртовувати громаду та будувати ефективний діалог між населенням та місцевою владою, - зауважив перший заступник голови обласної ради Микола Кучерук, вітаючи учасників навчання.

Упродовж двох днів національні та місцеві експерти акцентуватимуть увагу старост на їхніх повноваженнях, на законодавчих змінах, які очікуються, на можливостях, які надає міжмуніципальне співробітництво, на проблемних питання, які виникають в умовах воєнного стану. Зокрема, щодо роботи з ВПО та їх ефективної інтеграції в громади, щодо протидії домашньому та гендерному насильству на тлі зростання соціальної напруги в громадах через війну.

(Світлана Левицька - депутатка Рівненської обласної ради, професорка кафедри обліку і аудиту НУВГП)

(Олександр Врублевський - національний експерт з питань діяльності старост

та співробітництва територіальних громад)

Другий день семінару-тренінгу буде присвячений наданню якісних публічних та адміністративних послуг на рівні старостинських округів, та які повноваження в цих питаннях мають старости. Спікери ознайомлять учасників з передовими інструментами надання таких послуг. Зокрема, щодо реєстрації актів цивільного стану, державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, реєстрації місця проживання в умовах воєнного стану тощо.