09-04-2024

Відомо, хто отримає гранти голів облради та ОДА в галузі культури

Відбулося засідання обласної комісії з відбору претендентів на отримання грантів голови Рівненської обласної ради та голови облдержадміністрації в галузі культури.

На розгляд комісій було подано 24 пропозиції на реалізацію творчих проєктів. Серед претендентів - працівники мистецьких шкіл, центрів культури, бібліотек, творчих колективів, керівники гуртків та літератори. Тематика поданих проєктів стосується розвитку та популяризації музичного, образотворчого мистецтва, літератури та хореографії, народного мистецтва та нематеріальної культурної спадщини.

Кожну заявку кожен зі членів комісії оцінював балами – від 1 до 5. За сумою балів визначили двох переможців.

(Обласну раду в комісії представляють

заступник голови Олексій Бучинський

та голова постійної комісії з питань гуманітарної політики Алла Черній)

Найвищу оцінку отримав проєкт Людмили Стасюк «Символи українських традиційних свят. Створення візуальної айдентики традиційної культури Рівненщини». Людмила Стасюк є керівницею курсу неформальної освіти «Юридична журналістика» в НУВГП. Її проєкт стосується популяризації звичаїв і традицій Рівненщини через знайомство з традиційними символами циклу календарних свят, такими як коляда (дідух), павук, пташка, великодня писанка, купальський вінок тощо. В ході проєкту заплановано фотографування 48 елементів-символів календарних (по 12 елеменів на кожну пору року), їх презентація в одному з торгово-розважальних центрів Рівного, створення тематичного календаря та блокнота з фото елементів НКС.

Другий проєкт-переможець має назву «Мобільна студія «живої» спадщини Рівненського Полісся для ВПО в Рівненській області». Його авторка – керівниця Рівненського обласного центру народної творчості Ірина Рачковська-Баковецька. Проєкт передбачає співпрацю з центром підтримки переселенців «Я Маріуполь. Рівне» і ознайомлення ВПО з традиціями та культурою нашого регіону, зокрема, з елементами нематеріальної культурної спадщини Сарненської, Дубровицької, Рокитнівської громад.

Загальна сума фінансування двох проєктів складає 100 тис грн.