15-10-2024

Співпраця профтехосвіти і бізнесу: як забезпечити баланс на ринку праці

«Синергія успіху: Держава+Бізнес+Професійна освіта» - семінар під такою назвою організували у Рівному. Захід об’єднав керівників департаментів освіти різних областей України, фахівців напряму профтехосвіти, представників бізнесу, іноземних партнерів та керівників органів влади.

(На фото - Дмитро Завгородній, 

заступник Міністра освіти і науки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації)

Мета – у найближчій перспективі зробити так, щоб професійна освіта відповідала потребам ринку праці, щоб бізнес брав безпосередню участь у підготовці майбутніх спеціалістів, і щоб українське законодавство було максимально адаптоване до цих потреб.

(На фото - генеральна директорка директорату професійної освіти Міністерства освіти і науки України Ірина Шумік)

За словами фахівців Міністерства освіти і науки України, донедавна більшість підлітків обирали куди йти вчитися після школи за порадою батьків. Однак ці тенденції поступово змінюються. В тому числі, завдяки профорієнтаційним заходам та кар’єрному консультуванню. Про важливість останніх також говоритимуть учасники семінару.

- Тема семінару – надзвичайно актуальна. Сьогодні важко уявити професійно-технічну освіту без співпраці з бізнесом. Так само, як неможливо змінити закони економіки, де попит породжує пропозицію. Ні для кого не секрет, що ми давно маємо дефіцит робітничих професій. Тому наше завдання - зробити все, щоб бізнес отримав якісних кваліфікованих молодих спеціалістів, - зауважив заступник голови Рівненської обласної ради Віталій Ундір.

(Віталій Ундір)

Він також розповів, що спільно з директором департаменту освіти і науки РОДА Петром Коржевським обмірковують ідею на базі одного з навчальних закладів області готувати фахівців з відновлювальної енергетики: гідро-, вітро- та сонячної генерації – що надактуально сьогодні.

Зі свого боку, генеральна директорка директорату професійної освіти Міністерства освіти і науки України Ірина Шумік, звернула увагу присутніх на законодавче підгрунтя державно-приватного партнерства в контексті співпраці профтехосвіти з бізнесом. І на тому, що це законодавство потребує актуалізації, як і нормативно-правова база загалом, яка стосується співпраці закладів профтехосвіти з потенційними роботодавцями.

Серед питань, над якими працюють в МОН:

- оновлення матеріально-технічної бази технікумів та коледжів,

- надання стипендій та грантів надавачам та здобувачам освіти,

- розвиток дуальної форми освіти, (станом на 2023 рік такою формою навчання охопленені 10 тис студентів за 83 спеціальностями та 800 підприємств),

- залученість бізнесу до розробки освітніх стандартів.

За словами Ірини Шумік, останнє, зокрема, прописано в концепції модернізації профтехосвіти до 2027 року і передбачає перехід до розробки професійних стандартів, ініціатором яких є сам бізнес. 

Під час практичної частини семінару учасники відвідають заклади професійно-технічної освіти Рівненщини, зокрема, Квасилівський інженерно-технічний коледж та Рівненський професійний коледж ресторанного та готельного бізнесу. Також побувають на одному з місцевих підприємств.