13-11-2023

Співпраця між громадами – дієвий інструмент надання якісних послуг

Міжмуніципальному співробітництву на рівні територіальних громад присвячений дводенний тренінг, який стартував у Рівному.

Участь у заході беруть понад 50 представників з 42 ТГ Рівненщини. Навчання організувала Рівненська обласна рада спільно з Програмою розвитку ООН в Україні в рамках проєкту "Посилення стійкості громад в регіонах України", який фінансується урядом Великої Британії.

Тренінги щодо міжмуніципального співробітництва за підтримки ПРООН відбуваються не вперше. Однак цього разу організатори акцентують увагу на викликах, з якими стикнулися громади через війну.

Серед головних проблем – надання якісних послуг центрів медико-соціальної допомоги, інклюзивних послуг, утримання закладів позашкільної освіти, забезпечення належного функціонування територіальних центрів соціального обслуговування, надання освітніх послуг методичними центрами тощо.

Зауважимо, що міжмуніципальне співробітництво  - це звична та ефективна практика в більшості європейських країн, зокрема, Франції. І українське законодавство з цих питань взяло за основу досвід саме цієї країни.

В обласній раді переконані, що в час війни громадам непросто зберігати автономію і ні від кого не залежати.  Водночас, реалізація спільних ініціатив допоможе громадам-партнерам втриматися і не зупинитися у своєму розвитку.

- Незважаючи на війну, наша країна продовжує трансформуватися. І в деяких випадках, навіть швидше та краще, аніж це було в мирний час. Адже війна змусила нас акумулювати зусилля. Тому в контексті сьогоднішнього тренінгу хочу наголосити, що кожна громада Рівненщини має шукати ті напрямки, в яких вона може бути ефективною сьогодні , і які сприятимуть її розвитку в майбутньому. А для цього необхідно мати партнерів, з якими та чи інша послуга стане якіснішою і доступнішою для людей, - зауважив перший заступник голови обласної ради Микола Кучерук, вітаючи учасників семінару-тренінгу.

В рамках заходу своїми думками щодо міжмуніципального співробітництва ділитимуться експерти, представники громадського сектору, керівники громад та комунальних закладів і підприємств, які мають успішний досвід такої співпраці.