20-02-2023

Сьогодні виповнюється 118 років від дня народження Уласа Самчука

Улас Самчук - видатний український письменник, журналіст, публіцист,  член уряду УНР у вигнанні, засновник і редактор рівненської газети «Волинь». Входив до складу Органзації українських націоналістів. Уродженець села Дермань, що на Здолбунівщині.

Найвідоміші художні твори Уласа Самчука - трилогія «Волинь», роман про трагедію голодомору в Україні «Марія». Радянська влада забороняла його творчість.

Так само, у 2012 році за президентства Віктора Януковича твори Уласа Самчука виключили зі шкільної програми.

Рівненська обласна рада двічі зверталися до Міністрів освіти і науки України з пропозицією повернути твори видатного земляка до підручників з української літератури. Уперше це зробили депутати 7 скликання у 2019 році, вдруге  - у серпні 2022 року питання знову порушили депутати 8 скликання.

В обох випадках наголошували на тому, що Улас Самчук – це знакова постать в історії України, «літописець українського простору». А його твори – не лише про рідну Волинь. У них  - доля всього українського народу, його боротьба за право бути й жити вільно на своїй землі.

Пропозиції Рівненської обласної ради мали розглянути під час укладання нової навчальної програми з української літератури.

Сьогодні постать Уласа Самчука набуває нового вагомого сенсу. Тому на Рівненщині продовжують шанувати його творчість, популяризувати державницьку позицію діяча.

З нагоди 118-річчя від дня народження Уласа Самчука голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш спільно із заступниками поклали квіти до пам’ятника видатному землякові. На Театральній площі у Рівному зібралися також фахівці Літературного музею Уласа Самчука, представники Товариства «Просвіта», місцеві письменники та молоді автор і дослідники його літературної творчості.

Сьогодні ж відбулося вручення Літературної премії, яка носить ім’я видатного українця.  Лавреатом стала відома дослідниця, рівнянка Анна Лимич за книгу "Від чеського Kvasilova до Рівненської громади"– про історію чеських поселенців на Волині, зокрема, тих,  які мешкали у Квасилові.