29-08-2023

Сьогодні в Україні вшановують пам’ять загиблих захисників

Щороку 29 серпня відзначаємо День пам'яті захисників, які віддали життя в боротьбі за незалежність, за суверенітет і територіальну цілісність України.

Цей день встановлено президентським указом від 23 серпня 2019 року. Він також є нагадуванням про трагічні події серпня 2014-го, відомі як «іловайський котел». Тоді, з 6 по 29 серпня, під містом Іловайськ розгорнулася одна з найстрашніших битв у війні на Донбасі. А зранку 29 серпня українська армія зазнала найбільших на той момент втрат: 366 воїнів загиблими, 429 – пораненими, 300 бійців потрапили у полон. Тоді  наші військові двома організованими колонами почали вихід з Іловайська за попередньо оговореними маршрутами. Спершу вони безперешкодно рухалися повз російські укріплені позиції. Однак за кілька годин росіяни, незважаючи на домовленості, почали розстрілювати “гуманітарний коридор”.

Загалом же, від лютого 2014 року і до початку повномасштабного вторгнення під час бойових дій на Сході України загинули 4490 українських захисників.

Символом Дня пам’яті стала квітка соняха – з одного боку як нагадування про «іловайський котел», який ворог розгорнув з-поміж полів, де росли соняхи, а з іншого – про сонях як символ сонця, яке горить в серці кожного захисника і захисниці України.

Саме букети із соняхів сьогодні поклали на могили бійців – жителів рівненської громади. Вшанувати пам’ять загиблих воїнів на кладовищі «Нове» зібралися їхні рідні, друзі, керівники Рівненщини, військові та правоохоронці. Після загальнонаціональної хвилини мовчання духовенство Рівненської єпархії відслужило панахиду за загиблими воїнами.

Вічна пам’ять і вічна слава Героям!