01-12-2023

Щодня ВІЛ діагностують у майже 60 українців, а від СНІДу помирає 7 людей

Україна залишається регіоном із високим рівнем поширення ВІЛ-інфекції. А майже кожен другий українець з ВІЛ не знає про свій статус.

Такі дані оприлюднили в Рівненському обласному інформаційно-аналітичному центрі медичної статистики з нагоди Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, який припадає на 1 грудня.

 

ВІЛ – це вірус імунодефіциту людини. Він вражає і поступово знищує клітини імунної системи, які захищають організм від інфекцій. Упродовж 8-10 років ВІЛ призводить до розвитку СНІДу. Однак, за вчасного та правильного лікування, процес може бути значно довшим.

СНІД – синдром набутого імунодефіциту. Виявити інфікування може лише спеціальний аналіз крові на ВІЛ. При негативному статусі слід пам’ятати про «період вікна»: час від моменту інфікування до можливості виявити вірус становить 3-6 місяців. Тому, якщо таки є ймовірність зараження, лікарі рекомендують зробити повторний аналіз через 3 і 6 місяців.

Фахівці РОІАЦМС нагадують що ВІЛ передається кількома способами:

статевим, парентеральним - через кров, зокрема, під час використання спільних шприців та голок при внутрішньовенному введенні наркотичних речовин, а також через забруднений, нестерильний медичний інструмент.

Ще один спосіб: від ВІЛ-інфікованої матері до дитини - під час вагітності, пологів чи годування грудним молоком.

У той же час, інфікуватися неможливо через рукостискання, обійми, кашель або чхання, одяг та посуд, відвідуючи хворого в лікарні, у місцях загального користування (транспорт, громадські вбиральні, басейн, лазні тощо).

Що убезпечитися від інфікування ВІЛ-інфекцією, фахівці радять: уникати випадкових статевих контактів без використання презервативів, не вживати ін’єкційні наркотичні речовини, не користуватися спільними засобами гігієни - лезами, щітками, манікюрними наборами тощо, під час косметичних процедур користуватися індивідуальним або простерилізованим інструментом.

Крім того, вагітні ВІЛ-інфіковані жінки можуть запобігти народженню хворої на ВІЛ-інфекцію дитини, якщо якомога раніше звернуться в жіночу консультацію для проведення профілактичного лікування. Важливо, що ВІЛ-інфікована мама повинна відмовитися від грудного вигодовування. Це також убезпечить малюка від інфікування.

Тестування на ВІЛ-інфекцію можна пройти у Рівненському обласному інформаційно-аналітичному центрі медичної статистики (м. Рівне, вул. Жоліо-Кюрі, 19.). Тут працює сучасна лабораторія. Процедура конфіденційна. Запис за номером +380670775924.