10-10-2023

Що за запах докучав рівнянам та жителям сусідніх сіл, з’ясовуватимуть спільно на рівні громади, міста та району

Нагадаємо, що упродовж літа – початку осені жителі різних районів Рівного, а також сіл Бармаки, Шпанів, Житин та Кустин Рівненського району неодноразово скаржилися на неприємний запах, який періодично виникав в одну й ту ж пору доби. Проблему активно описували в соціальних мережах, а також у скаргах до органів влади, зокрема, Рівненського міськвиконкому.

Ще на початку вересня це питання порушили на позачерговому засіданні Комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Рівненської міської ради. Було створено робочу групу. Згодом озвучили кілька версій, що саме може бути причиною нестерпного смороду: від гниття рослинності в річці Устя, міського сміттєвого полігону – до кількох підприємств, які працюють на території Шпанівської ТГ.

У свою чергу, у Шпанівській громаді створили комісію, яка би мала з’ясувати, чи мають підприємства, зареєстровані на її території, відношення до цієї проблеми.

Зайнялися цим питанням і на рівні району, зокрема, Комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Однак, незважаючи на це, питання досі відкрите.

(Заступник міського голови Рівного Євгеній Іванішин)

З пропозицією об’єднати зусилля і вирішити проблему до Рівненської обласної ради звернулося керівництво міста.

Як результат, питання винесли на розгляд постійної комісії з питань екології та земельних відносин (голова – Юрій Кузнюк).

(Голова постійної комісії з питань екології та земельних відносин РОР Юрій Кузнюк)

Окрім представників Рівнеради, Рівненської районної державної адміністрації, Шпанівської громади, на розмову запросили представників департаменту екології та природних ресурсів Рівненської ОДА, ГУ Держспоживслужби в Рівненській області, Державної екологічної інстпекції Поліського округу, а також представників підприємств, робота яких потенційно може бути причиною неприємного запаху, який тривалий час докучає жителям Рівненської громади.

Заслухавши всі сторони, депутати дійшли висновку, що ані річка Устя, ані міське сміттєзвалище не можуть бути причиною систематичного смороду. Так само, як і очисні споруди Рівнеоблводоканалу та несанкціоновані місця, де приватні асенізаційні машини нелегально зливають нечистоти. Адже такі місця, на жаль, також були виявлені в ході перевірок.

Тож дійшли висновку, що причиною запаху найімовірніше, є результат діяльності одного із приватних підприємств.

А позаяк проблема охоплює частину території Рівненського району включно з обласним центром та його околицями, депутати рекомендували Рівненській райдержадміністрації (РВА) проводити спільні засідання комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій районного та міського рівня, залучивши також представників спеціально створеної у Шпанівській сільській раді комісії з розгляду питання забруднення атмосферного повітря одним із місцевих підприємств. І залучити до цих засідань фахівців відповідних екологічних та інших служб, а також представників ГУ Нацполіції в Рівненській області. 

«Сподіваємося, що об’єднавши зусилля, всі компетентні органи знайдуть винних у цій проблемі і нарешті знімуть соціальну напругу, яка виникла», - резюмували під час засідання профільної комісії.