26-01-2024

Що таке Закон України "Про адміністративну процедуру" обговорили в обласній раді

Закон набрав чинності 15 грудня 2023 року. І Україна стала останньою серед європейських країн, яка його прийняла. А це дуже важливо в контексті нашого майбутнього членства в ЄС.    

Про практичне застосування цього документу сьогодні йшлося під час навчання для працівників територіальних громад Рівненщини. Ініціатива розібратися з особливостями Закону належить обласній раді. 

Учасники тренінгу - а це працівники ЦНАПів, фахівці омс, які відповідають за надання різних адміністративних послуг, - дізналися, на кого поширюється дія цього Закону, обговорили практичні аспекти його застосування, розібрали виклики та проблемні питання, з якими стикаються громадяни та надавачі послуг.

Як пояснив один зі спікерів та лобістів цього документу - заступник голови правління Центру політико-правових реформ, експерт EU4PAR Віктор Тимощук, мета ЗУ "Про адміністративну процедуру" - забезпечити право кожного громадянина чи бізнесу на якісну послугу. І, водночас, право отримати обґрунтовану відмову в разі, якщо послугу надати неможливо.

Експерти наголосили на тому, що цей Закон наближає нас до стандартів ЄС, адже відповідає вимогам Статті 41 "Хартії основних прав Європейського Союзу". 

Йдеться про право людини на неупереджений справедливий розгляд справи протягом розумного строку.

Крім того, він має уніфікувати підходи до надання адмінпослуг та системи їх інспектування. Адже на сьогодні в Україні діє кількасот нормативно-правових актів, які регулюють ці питання.