30-12-2022

Школярі Рівненщини привезли срібло та бронзу із конкурсу винахідників

Цьогоріч юні науковці та винахідники Рівненщини взяли участь у конкурсі науково-технічних та інноваційних проєктів Inventor UA, який щорічно проходить в грудні у Києві. Раніше він називався «Майбутнє України». Всі учасники – вихованці Рівненської Малої академії наук.

Змагалися юні дослідники у номінаціях, які стосуються збереження життя, цифровізації, сучасних технологій та життєвого простору.

Срібну перемогу здобули учень Здолбунівського ліцею №4 Юрій Кір’янчук із системою автоматизованого оповіщення населення «повітряна тривога» та учениця Рівненського ліцею №2 Анастасія Мулик із плаваючим пристроєм для біологічного чищення води.

Бронзовими призерами стали ліцеїстка наукового ліцею м. Рівне Анастасія Малиновська, яка винайшла пристрій для дослідження світлоповертачів та студент Рівненського технічного фахового коледжу НУВГП Сергій Куницький із новою моделлю 3D принтера.

Окрім того, двоє учасників спроєктували моделі для реабілітації, за що отримали почесне третє місце. Так, студент Рівненського технічного фахового коледжу Павло Мінаєв розробив зволожувач для кисневих концентраторів, який може застосовуватися при легеневих хворобах. А другокурсник з того ж закладу Костянтин Асєєв створив навчально-дидактичні матеріали для інклюзивного навчання дітей.

Як зауважує директор позашкільного закладу Олександр Андрєєв, цьогоріч конкурс зібрав переважно роботи, які стосуються війни.

 - Наука іде в ногу з новими потребами та викликами. Додатки сповіщення, реабілітація, світловідбивачі, очищувачі води в польових умова – це ті винаходи, які продиктувало сьогодення, - констатував Олександр Андрєєв. 

Зауважимо, що на сьогодні в Рівненській Малій академії наук учнівської молоді запатентовано 37 корисних моделей, ще декілька пристроїв у стадії реєстрації.