06-10-2023

30 жителів Рівненщини можуть отримати статус реабілітованих та потерпілих

Це жителі нашої області, які в 1944-1951 роках були засуджені, зокрема, органами НКВС, та ув’язнені або примусово виселені до різних регіонів росії: в тюменську, челябинську, омську області, в м.воркуту та в магаданський край.

Це трагічні історії цілих родин, де батьки і діти стали жертвами тоталітарної машини, яка нищила будь-які прояви національного.

Щоб відновити історичну справедливість 25 осіб, які в ті роки проживали на території різних районів Рівненської області, можуть отримати статус реабілітованих, ще 5 - потерпілих від репресій.

Відповідне рішення прийняла регіональна комісія з реабілітації при Рівненській обласній державній адміністрації на підставі заяв громадян або їхніх родичів. В засіданні комісії взяв участь заступник голови Рівненської обласної ради Сергій Свисталюк.

- Щоразу, коли ми збираємося на засідання, то чуємо все нові й нові історичні факти про те, як наш північний сусід намагався нас знищити як націю. Кількість тих, хто потрапив в тоталітарне горнило, - щоразу вражає. Це цілі родини, які примусово були вивезені в найвіддаленіші регіони радянської росії з упевненістю, що не повернуться в рідну Україну. На щастя, частині таки вдалося повернутися. Тому сьогодні справа честі  - відновити історичну справедливість, надавши цим людям належний статус, - пояснив Сергій Свисталюк.

Довідково. Засідання регіональної комісії з реабілітації відбувається на виконання Закону України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років» (зі змінами). Свої рекомендації регіональна комісія надсилає до національної комісії з питань реабілітованих, яка і приймає остаточне рішення щодо надання такого статусу.