11-03-2023

Сергій Пелешок - у Рівному відкрили виставку пам‘яті легендарного автогонщика

У Рівненському обласному краєзнавчому музеї відкрили виставку до 65-річчя з дня народження відомого автогонщика, майстра спорту з автоспорту, багаторазового чемпіона України з різних видів автоспорту, промоутера змагань з автоспорту та мотоспорту, директора AK MІР Сергія Пелешка.

Вшанувати легенду завітали відомі авто- та мотогонщики з різних регіонів України, представники місцевої влади, ЗМІ та громадськість. Рівненську обласну раду на заході представив заступник голови Олексій Бучинський.

-Українські трекові перегони зародилися саме у Рівному, оскільки свого часу ми мали надзвичайно потужних спортсменів, які досягли найвищого рівня у автоспорті та мотоспорті. У дев'яностих роках Сергій Пелешок вперше почав використовувати спідвейну доріжку для трекових автогонок. Унікальна людина, яка доклали всіх зусиль задля створення Автомобільної Федерації України. Не забуваймо та шануймо Сергія Григоровича, адже саме він заклав фундамент рівненського автоспорту!» - зазначив Олексій Бучинський.

В експозиції представлені нагороди Сергія Пелешка, кубки, які він завоював на різних чемпіонатах за 35-річну кар’єру автогонщика,  афіші змагань, спортивні комбінезони та шолом Сергія Пелешка, в яких він виступав на автомобільних трасах. Презентовані унікальні миті спортивних змагань на світлинах відомих рівненських фотомитців.

На відкритому майданчику краєзнавчого музею також представлені спортивні автомобілі, на двох з яких особисто брав участь у змаганнях легендарний рівненський автогонщик.

Довідка про досягнення Сергія Пелешка:

6-разовий ЧЕМПІОН УКРАЇНИ в особистому заліку (1985-1990 рр.),
ЧЕМПІОН УКРАЇНИ у командному заліку у складі збірної Рівненської області (1985р.),
СРІБНИЙ ПРИЗЕР ЧЕМПІОНАТУ СРСР у командному заліку у складі збірної України (1985 р.),

БРОНЗОВИЙ ПРИЗЕР ЧЕМПОНАТУ СРСР у командному заліку у складі збірної УРСР (1989 р.).

У 1985 році Сергій Пелешок вперше виконав норматив звання майстра спорту СРСР. Проте отримав його лише з пʼятої спроби, 5 років (1985-1989 рр.) поспіль підтверджуючи це право. Тільки 30 січня 1990 року йому було присвоєно звання майстра спорту автомобільного спорту.