08-04-2021

Сергій Кондрачук взяв участь в обговоренні міжнародної ініціативи "Партнерство "Відкритий уряд"

Відбулося засідання щодо обговорення міжнародної ініціативи «Партнерство «Відкритий уряд» в Україні. Участь в онлайн зустрічі взяв голова Рівненської обласної ради Сергій Кондрачук, який був єдиним представником обласних рад в Україні на цій Платформі. Рівненщину також представляла депутат обласної ради Світлана Богатирчук-Кривко. Адже з 2008 року вона входить до делегації України в Конгресі місцевих та регіональних влад Ради Європи, тож має чималий досвід впровадження європейських принципів демократії та урядування в Україні.

Сьогоднішнє засідання стало першою зустріччю представників уряду, місцевих рад, Асоціації міст України, європейських партнерів нашої держави після того, як Кабінет Міністрів України 24 лютого затвердив новий національний План дій  із впровадження міжнародної ініціативи «Партнерство «Відкритий уряд» в Україні на 2021 - 2022 роки. 

Учасників засідання привітали представники Офісу Ради Європи в Україні та Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи, зауваживши, що наша держава вже уп'яте реалізовуватиме план дій щодо запровадження в Україні відкритого урядування. А це, на думку іноземних партнерів, свідчить про послідовну державну політику в цих питаннях. 

- Рівненська обласна рада якраз є гарним прикладом відкритої влади. Недаремно два роки поспіль Міжнародний центр перспективних досліджень присвоює їй перше місце в Україні щодо прозорості діяльності, - наголошує Сергій Кондрачук. 

Це і відкритий доступ до засідань сесій та постійних комісій, які до того ж транслюються онлайн; це оприлюднення усіх рішень, розпоряджень та протоколів голосувань: від кадрових питань - до бюджетних. Це і інклюзивність офіційного сайту Рівненської обласної ради, який доступний для людей з вадами зору. Це прямий зв'язок з депутатами через електронний "Кабінет депутата". Ці та інші принципи роботи, на думку Сергія Кондрачук, дозволяють жителям Рівненщини контролювати обрану ними владу.

Власне, учасники засідання акцентували увагу на тому, що забезпечити реалізацію проєкту з відкритого урядування можливо лише за умови ефективної співпраці центральної влади, зокрема, виконавчої, з органами влади на місцях. Адже саме децентралізація диктує  новоствореним громадам нові підходи в роботі. І ті хто вже мають позитивний досвід реалізації принципів відкритого урядування, повинні ним ділитися.

Значне місце в національному Плані дій відводиться цифровізації громад, зокрема, цифровій доступності влади для осіб з інвалідністю. 

Тому вже в найближчі місяці в Україні запрацює нова Платформа "ВзаємоДія".  На першому етапі її реалізації буде створено єдину базу даних з максимально повною інформацією про:

- контактні дані центральних та місцевих органів виконавчої влади,

- публічні звіти топ-чиновників,

- актуальна інформація про участь України в міжнародних демократичних ініціативах,

- інформація про можливість взяти участь у проєктах громадської ініціативи. 

На наступних етапах, які розробники Платформи планують реалізувати до 2024 року, така система відкритості має охопити всі органи влади в Україні - аж до найменшої територіальної громади.