13-07-2022

Сергій Кондрачук: «Сподіваюся, рішення буде прийнято з врахуванням інтересів дітей»

У КЗ «Рівненський обласний навчально-реабілітаційний центр» нині активно готуються до початку навчального року. Сьогодні заклад  відвідали голова обласної ради Сергій Кондрачук та керуючий справами виконавчого апарату обласної ради Богдан Сологуб.

Заклад, який функціонує як навчально-реабілітаційний центр з 2013 року, забезпечує право дітей зі складними вадами розвитку на здобуття відповідного рівня дошкільної та загальної середньої освіти відповідно до їх можливостей, здібностей з урахуванням індивідуальних особливостей розвитку. Нині тут навчають та виховують 110 діток різного віку. Серед них освіту здобуватимуть у новому навчальному році 49 учнів. З огляду на те, що до першого класу піде 19 дітей, у закладі відкривають додатковий клас.Тож загалом їх буде шість.

Як розповіла керівник навчально-реабілітаційного центру Алла Ярмошевич, з 1 вересня у закладі мають намір розпочати очне навчання. Щоправда, для цього потрібно облаштувати наявне сховище. Однак адміністрація КЗ сподівається вчасно впоратися з цим завданням.

Натомість у класах, ігрових кімнатах, спальнях та інших приміщеннях до початку навчання силами колективу та батьків підготовано вже практично все. У центрі дітки почуваються  дуже комфортно, і це позитивно впливає і на їхнє навчання, і на загальний розвиток.

- Дітям у нас дуже добре: після завершення навчання вони навіть не хочуть залишати заклад.  І якщо порівняти, якими вони до нас приходять і якими стають через кілька років, то різниця справді разюча, - розповіла Алла Ярмошевич.

Щоправда, цьогоріч батьки восьми третьокласників не впевнені в тому, що їхні діти зможуть продовжити навчання у закладі. Річ у тому, що типовим положенням про навчально-реабілітаційний центр, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 6 березня 2019 р. № 221, передбачена можливість навчання у таких центрах діток з низкою нозологій. Натомість третій клас КЗ «Рівненський обласний навчально-реабілітаційний центр» торік закінчили діти з нозологією мовленнєвих порушень, яка не входить до цього переліку.  Відповідно, після затвердження положення НРЦ в новій редакції вони втрачають законні підстави для навчання у 4 класі навчально-реабілітаційного центру.

- І  батьки учнів, й адміністрація закладу прагнуть, аби ці діти все ж мали змогу завершити навчання. З огляду на їхні звернення виноситиму це питання на розгляд постійної комісії з питань гуманітарної політики. Сподіваюся, що члени комісії розглянуть його вже найближчим часом і приймуть рішення, врахувавши передусім інтереси дітей, - зазначив Сергій Кондрачук.