14-07-2021

Сергій Кондрачук направить листа президентові на захист військових пенсіонерів

Сьогодні під стінами Рівненської обласної ради відбулася акція протесту представників громадських організацій пенсіонерів силових структур. З військовими зустрілися керівники області, зокрема й, голова обласної ради Сергій Кондрачук.

Організатори акції переконані – в Україні грубо порушуються їхні права на гідне соціальне  забезпечення. Адже система нарахування пенсій колишнім працівникам силових структур, яка нині діє в Україні, не є справедливою і не забезпечує рівності прав усіх військових пенсіонерів. Тож у своєму листі вимагають скасувати чинні законодавчі норми та припинити дію низки урядових постанов, через які, на думку активістів, склалася така ситуація.

Зокрема, активісти згадують Постанову Кабінету Міністрів України від 19.10.2016 року №718 «Питання грошового забезпечення окремих категорій військовослужбовців та осіб з начальницького складу», яка, вважають вони, порушує рівність прав громадян і створює значні привілеї для окремої їх категорії.

Також військові пенсіонери наполягають, щоби премії для працівників силових структур не перевищували 15 % загального розміру грошового забезпечення – так як це діє в європейських країнах.

Свої вимоги представники громадської спілки «Центр координації дій громадських організацій ветеранів та пенсіонерів силових структур України в Рівненській області» виклали у Зверненні до голів обласної ради та облдержадміністрації.

Голова обласної ради Сергій Кондрачук повідомив, що цю ситуацію добре вивчив. Більше того, його обурює той факт, що обіцяні з 1 липня підвищення пенсій відтермінували до жовтня.

«З 1 липня 2021 року припинила дію постанова Уряду від 21.02.2018 р. № 103 «Про перерахунок пенсій особам, які звільнені з військової служби, та деяким іншим категоріям осіб». Як наслідок – з 1 липня військовим пенсіонерам  припинили виплачувати надбавки до пенсій, які були встановлені за минулої влади. Тож люди недоотримали гроші: хтось 500, а хтось і кілька  тисяч гривень»,  - зауважив голова ради.

Зі свого боку, Сергій Кондрачук пообіцяв невідкладно надіслати листи до Президента, Верховної Ради та Кабінету Міністрів України з клопотанням  в найкоротший строк відреагувати на вимоги військових пенсіонерів та скасувати рішення та законодавчі норми, які дискримінують їхні права на гідне пенсійне забезпечення. А також підкріпити це фінансово, внісши відповідні зміни до державного бюджету, щоби виплатити заборговані пенсіонерам кошти.