19-05-2021

Сергій Кондрачук: «Маємо врешті бачити не борги, а розвиток нашого аеропорту»

Перспективи подальшої діяльності  КП «Міжнародний аеропорт Рівне» вкотре обговорювали сьогодні у ході форуму «Рівне: Аеропорт 2.0», у якому взяли участь представники влади, бізнесу, а також фахівці у сфері авіації. Долучилися до заходу також голова обласної ради Сергій Кондрачук, голова постійної комісії з питань з питань бюджету, фінансів та податків Ігор Ясенюк, депутат обласної ради Олександр Процюк.

Учасники заходу мали на меті обговорити подальшу діяльність підприємства та спільно напрацювати дорожню карту розвитку аеропорту.  У ході обговорення чи не кожен з доповідачів акцентував на його стратегічному значенні та актуальності діяльності.

Наразі КП «Міжнародний аеропорт Рівне» входить до переліку підприємств, що фінансуються у межах цільової державної програми розвитку аеропортів до 2023 року.  Програма передбачає фінансування низки будівельних робіт на загальну суму 75 млн грн. На березневій сесії обласної ради депутати вже виділили кошти на виготовлення  проєктно-кошторисної документації на вказані роботи.

Однак, як стало відомо під час заходу, кошти на фінансування заходів згаданої програми  мають надійти зі спеціального фонду, який наповнюється від продажу ліцензій на азартні ігри, і на сьогодні темп наповнення цього спецфонду відбувається досить повільно.

- У ході зустрічі звучало багато думок. Серед них і теза, яку безумовно підтримують усі: «Аеропорту у Рівному – бути!». Проте як голова обласної ради я поставив присутнім запитання: бути – щоб що? Щоб надавати послуги чи щоб накопичувати борги?  - зазначив Сергій Кондрачук.

На сьогодні загальна сума заборгованості  КП «Міжнародний аеропорт Рівне» становить близько 35 млн грн. За останні місяці борг суттєво зріс, адже станом на початок року він складав близько 27 млн грн.  При цьому на березневій сесії облради з обласного бюджету у межах програми підтримки підприємства депутати виділили понад 2 млн грн. 

- Сьогодні хочеться  чути конкретику:  що саме потрібно, для якої мети, яким є термін її досягнення, оцінка ризиків і т. п. Обласна рада делегувала повноваження з оперативного управління підприємством облдержадміністрації. Тому там повинні працювати і таки впоратися з цими повноваженнями, або ж ми будемо шукати когось іншого, хто готовий з цим справитися. Власне, це стосується й керівництва підприємства. Адже маємо нарешті  бачити не суцільні борги, а розвиток нашого аеропорту, - зауважив голова обласної ради.