16-11-2021

Сергій Кондрачук: «Маємо докласти зусиль, аби врятувати будівлю нашої органної зали»

Зал камерної та органної музики Рівненської філармонії може стати справжньою туристичною перлиною міста та області. Однак наразі будівля, яка є історичною пам’яткою, потребує реставрації. Саме про це йшлося сьогодні  під час візиту голови обласної ради Сергія Кондрачука до цього закладу.

Директор КЗ «Рівненська обласна філармонія» Елеонора Стеценко нещодавно приступила до виконання своїх обов’язків. Проте вже встигла увійти у курс справ, а також напрацювати чимало амбітних планів, які має намір втілювати у майбутньому.

Та передусім приміщення органної зали потребує реставраційних робіт. Адже востаннє реконструкція фасаду проводилася тридцять п’ять років тому. Саме відтоді у цій історичній будівлі діє органна зала. Звели ж цю споруду наприкінці дев’ятнадцятого століття. З того часу у приміщенні діяв костел святого Антонія. Згодом, у радянські часи, в приміщенні відкрили кінотеатр, а у 1987-му – органний зал.

- Унікальність цієї будівлі ще й в тому, що свого часу у її цокольній частині були поховані польські шляхтичі Любомирські. За радянських часів крипти  поховання перенесли на Дубенське кладовище. Та, мабуть, філармонія тут діє недарма, адже князь Казимир з династії Любомирських був композитором, - розповідає Елеонора Стеценко про історію будівлі.

Попри те, що приміщення й досі виглядає по-справжньому величним, воно нагально потребує реставрації, причому,  як зовні, так і всередині. Востаннє реставрація фасаду відбувалася близько тридцяти п’яти  років тому, тож нині зі стін опадає плитка, руйнується фундамент. Натомість всередині приміщення вражене грибком, а в санвузлах у дощові дні одразу протікає каналізація.

- Відвідувачі скаржаться на запах грибка, відсутність кондиціювання. Це потрібно виправляти. Адже наш  органний зал заслуговує на активний розвиток та промоцію. Тут можна проводити екскурсії, розповідаючи про історію будівлі, про князів Любомирських. Є ідеї щодо створення музею, виставкової зали на цокольному поверсі і навіть літнього музичного майданчика. Це все приваблюватиме не лише рівнян, а й туристів, - вважає очільниця закладу.

У будівлі справді багато неповторних куточків та артефактів. Скажімо, унікальні вітражі: таких немає у жодній будівлі Рівного. Вони тонкі, тож починають тріскатися і потребують реставрації.

До слова, на цокольному поверсі будівлі ремонтні роботи наразі вже проводять власними силами: частину приміщення обробили протигрибковим засобом. Адже до дня Святого Миколая там мають намір відкрити його резиденцію.

- Після екскурсії приміщенням залишилися суперечливі враження. Передусім, справжній захват від його величі. Натомість зовсім інші  думка склалася  про стан будівлі. Зрозуміло, що у таких умовах прихильникам класичної музики важко отримувати естетичне задоволення від відвідування органного залу. Тому зараз маємо докласти усіх можливих зусиль, аби врятувати будівлю нашої органної зали. Тож найближчим часом маємо намір провести обстеження будівлі, аби чітко розуміти, у якому вона стані. Потому потрібно приступати до проведення проєктних робіт. Адже цей заклад по-справжньому унікальний, і він цілком заслуговує на те, аби стати справжньою туристичною перлиною Рівного, - зазначив Сергій Кондрачук.