24-03-2021

Сергій Кондрачук: «Корецький музей потрібно зберегти»

Перебуваючи з робочою поїздкою у м. Корець, голова обласної ради Сергій Кондрачук відвідав Корецький районний історичний музей. Працівники цього закладу культури нині б’ють на сполох через проблеми, які виникли у процесі його прийняття в комунальну власність Корецької територіальної громади.

Музей у Корці, де наразі зберігається близько 11 тисяч експонатів, діє з 2000 року, і до адмінреформи фінансувався з Корецького районного бюджету. У січні 2021 року рішенням Корецької міської ради музей передано у комунальну власність Корецької територіальної громади. Однак, як стверджують вже екс-працівники закладу, передавальних актів бюджетної установи вони не підписували. Відповідно, передавання музейних фондів відбулося без дотримання необхідної процедури. Без роботи залишилися й працівники музею.

- Загалом річний бюджет закладу становить близько 600 тисяч гривень – йдеться про утримання музею та 2,5 ставки працівників. При цьому ми надавали й платні послуги, спрямовуючи зароблені кошти на розвиток закладу, - розповідає екс-очільниця музею Ніла Брухлій.

Наразі заклад опечатано, а музейники намагаються знайти шляхи виходу з ситуації. Зважаючи на те, що у музеї представлена історія двох громад, створених на території Корецького району, одним з варіантів розвитку подій вони бачать зміну підпорядкування закладу. Однак ситуація ще потребує вивчення.

- Цей заклад потрібен громаді. Тому зараз важливо діяти так, аби зберегти музей і ті експонати, які у ньому представлені, - вважає Сергій Кондрачук.

Довідково: Корецький районний історичний музей відкрито в 2000 р. в приміщенні колишнього палацу графів Горчинських (XVIII ст.). Експозиція розміщена в п’яти залах. Найціннішими унікальними колекціями є нумізматична, археологічна, гончарних виробів ХІХ ст. та колекція посуду Корецької фарфоро-фаянсової мануфактури кінця XVIII - першої третини ХІХ ст.