20-01-2021

Сергій Кондрачук: «Комунальним медпідприємствам потрібно боротися за кожного пацієнта»

Про специфіку роботи комунальних підприємств медичного спрямування, найнагальніші проблеми та можливі шляхи їх вирішення йшлося сьогодні під час робочої наради з керівниками таких КП, яку ініціював голова обласної ради Сергій Кондрачук.

"Передусім хочу висловити вам свою повагу, - зазначив голова обласної ради, звернувшись до медиків. - У нинішніх непростих умовах зросла цінність лікарської професії та важливість якісних медичних послуг. У міру можливості обов’язково відвідаю кожен заклад, але нині хочу познайомитися з керівниками та почути основну інформацію про очолювані ними заклади. Адже дуже важливо зрозуміти ефективність їхньої роботи та на основі цього виробити певну дорожну карту, за якою працюватимемо".

В умовах реформи системи охорони здоров’я важливою складовою для розвитку кожного закладу є ефективний менеджмент. Саме тому учасники зустрічі обговорювали не лише специфіку послуг, які надає кожен заклад, а й їхню фінансову політику, а також ті можливості, якими варто скористатися для розвитку у перспективі. Акцентувалося й на тому, що за нинішніх умов важливо використовувати усі можливості для популяризації  медзакладів серед населення шляхом забезпечення конкурентних та якісних послуг, а також активної промоції.

"Ми повинні працювати на те, щоби пацієнти обирали саме наші заклади. Скажімо, торік кількість пологів у міському пологовому зросла, а в нашому перинатальному центрі - зменшилася. Це призводить до того, що ми втрачаємо кошти від НСЗУ, які можна було б у перспективі вкладати в розвиток", - зауважив Сергій Кондрачук. 

Як пояснила головний лікар КП «Обласний перинатальний центр» Вікторія Єнікеєва, зменшення пологів у закладі торік було зумовлено тим, що у зв’язку з карантином у перинатальному центрі період заборони партнерських пологів тривав довше, аніж у міському пологовому.

Під час спілкування керівники та представники КП порушували й інші важливі проблеми. Зокрема, йшлося про відсутність фінансування НСЗУ низки послуг, як то освідчення водіїв на стан сп’яніння, медичних оглядів призовників. Актуальним питанням для медзакладів є й перспектива введення платних послуг, які дали б змогу поліпшити їх фінансовий стан.

Задля ефективності розвитку закладів найближчим часом буде проведено інвентаризацію проєктно-кошторисної документації, розробленої у кожному закладі. Також за результатами зустрічі голова облради дав низку інших протокольних доручень. 

"Важливо усвідомити, що в умовах сьогодення відбувається боротьба за пацієнта. Тому потрібно сповна використовувати наші переваги та усувати недоліки. І якщо хоча б одне питання з тих, які ми обговорили сьогодні, вдасться вирішити, це свідчитиме про те, що наша зустріч не була марною", - резюмував Сергій Кондрачук.