06-06-2023

Серцево-судинні захворювання та ментальне здоров’я українців: що їх об’єднує

На Рівненщині триває реалізація Україно-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я». Його головна мета – активізувати роботу щодо профілактики неінфекційних захворювань в Україні, лідерами з-поміж яких є серцево-судинні.

Про те, як скоротити поширення поведінкових факторів, які спричиняють хвороби серця, говорили під час круглого столу, який відбувся у Рівному. Серед учасників – представники проєкту, керівники профільної комісії обласної ради та профільних департаментів облдержадміністрації, директори медпідприємств.

Як відомо, саме серцево-судинні захворювання вже багато років є основною причиною смертності в Україні та світі. Саме тому їх профілактиці приділяють так багато уваги.

Серед головних поведінкових факторів, які найефективніше убезпечують від хвороб серця та судин, залишаються чотири: відмова від тютюну, відмова від алкоголю, здорове харчування та активний спосіб життя.

Результати нещодавнього опитування молоді свідчать: сучасні юні українці хочуть знати більше про те, як правильно харчуватися, щоб бути здоровим, і як організувати свій вільний час, щоб якомога довше не хворіти.

Учасники зустрічі зійшлися на тому, що це питання повинні спільно взяти на контроль наша освіта і медицина. До прикладу, базові знання про здорове харчування повинні мати ще дошкільнята, так само як навичкам домедичної підготовки варто навчати дітей ще у школі.

Як розповів голова постійної комісії з питань охорони здоров’я, материнства і дитинства обласної ради Юрій Білик, під час круглого столу порушили іще одне надважливе питання – це ментальне здоров’я українців, які страждають від війни. І, на думку учасників засідання, – сьогодні це ключовий фактор ризику, який може значно погіршити статистику серце-судинних захворювань в Україні.

Тому, обговорюючи Резолюцію круглого столу, фахівці запропонували доповнити документ пунктом, який стосується підтримки метального здоров’я населення України.