20-02-2020

Руслан Гурак: «Ми хочемо, щоб школи включилися в гру, яка називається «покращення якості»

Про це заявив сьогодні голова Державної служби якості освіти України Руслан Гурак під час робочої зустрічі «Забезпечуємо якість освіти разом: стратегія дій». Участь у ній взяв перший заступника голови обласної ради Сергій Свисталюк, голова постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики Алла Черній, перший заступник голови ОДА Сергій Подолін, представники управління Державної служби якості освіти в Рівненській області та освітяни Рівненщини.

Руслан Гурак відзначив, що інституційний аудит, який проводиться в закладах освіти, насамперед потрібен для того, аби розуміти, що працює, а що ні в тій чи іншій школі.

«Чи однаково будуть працювати критерії та підходи оцінювання в сільській, міській чи спеціальній школах – сумніваюся. Я не зовсім погоджуюся з думкою, що сільська школа – це погано. Ми можемо дати сільській школі щось інше. І тут виклик – як розбудувати абсолютно іншу освітню програму для сільської школи. Як це зробити і в який спосіб – має вирішити директор цієї школи та вчителі в тому числі. Безумовно, ми маємо працювати спільно, і ми думаємо постійно, що зробити, щоб освітні заклади ставали кращими та ініціативнішими. Ми хочемо, щоби школи включилися в гру, яка називається «покращення якості», - відзначив Руслан Гурак.

У той же час перший заступник голови Рівненської обласної ради Сергій Свисталюк зазначив, що ті виклики, які є сьогодні, однозначно можуть десь турбувати освітян, батьків та дітей.

«Але я переконаний, що ті позитивні зміни, які відбудуться, насамперед відчують діти. Окрім того, хочу відзначити наші комунальні заклади, школярі яких здобувають першість в олімпіадах та на різних наукових змаганнях. Зокрема, це діти з Дубровицького, Володимирецького, Сарненського районів. Я надіюся, що в результаті діяльності управління Державної служби якості освіти за декілька років ми зможемо пишатися цією реформою», - наголосив Сергій Свисталюк.

За словами начальника управління освіти і науки Рівненської ОДА Григорія Таргонського, освітяни спільно працюють над вирішенням проблем, які є в галузі.

«Якість освіти в першу чергу залежить від того середовище, яке ми створюємо в закладах. Мені приємно відзначити, що переважна більшість наших шкіл активно створюють новий освітній простір. Наступна складова, якій ми приділяємо увагу, – формування оптимальної мережі шкіл. Відсоток малокомплектних навчальних закладів на сьогодні складає 8%. Наша мережа є одінєю з найкращих в Україні», - зауважив він.

В ході заходу освітяни поспілкувалися про розбудову внутрішньої системи забезпечення якості освіти: стратегія та тактика, а також про особливості самооцінювання якості освітньої діяльності.

Довідково: основна діяльність управління Державної служби якості освіти – проводити інституційний аудит закладів освіти; здійснювати державний нагляд за діяльністю закладів дошкільної, позашкільної, професійно-технічної освіти щодо дотримання вимог законодавства про освіту; надавати рекомендації закладам освіти щодо організації та функціонування внутрішньої системи забезпечення якості освіти; проводити моніторинг якості освітньої діяльності та якості освіти у порядку, визначеному законодавством; брати участь у сертифікації педагогічних працівників та здійснювати розгляд звернень громадян, що належать до компетенції управління Служби.

До слова, на Рівненщині цьогоріч буде проведено інституційний аудит шести закладів загальної середньої освіти.