05-07-2023

Відбулося чергове засідання Ради громад при голові Рівненської обласної ради

На порядку денному - п’ять питань, які стосуються життєдіяльності територіальних громад Рівненщини.

Насамперед, представник Головного управління ДСНС України у Рівненській області розповів про результати обстежень захисних споруд та чи вистачає таких укриттів, щоб убезпечити населення області. Наголосили на тому, що керівники ТГ відповідальні за наявність та доступність таких об'єкти під час повітряних тривог. 

Говорили також про можливості для оздоровлення та відпочинок дітей на Рівненщині: кількість таборів, які працюватимуть цьогоріч, зокрема, і за межами України, де готові прийняти наших дітей. Йдеться, передовсім, про дітей військових та переселенців.

Вкотре порушили питання запровадження посад соціальних менеджерів, які мають бути в кожній ТГ і безпосередньо відповідати за роботу з ветеранами, їхніми родинами, родинами загиблих або зниклих безвісти воїнів.

Голова обласної ради Андрій Карауш наголосив на тому, що обласна рада чекає від керівників ТГ відповідь на своє звернення щодо наявності таких фахівців у своїх ТГ. Це мають бути люди, які пройшли відповідне навчання. Зокрема, за сертифікованою програмою НУ "Острозька академія".

Директорка комунального закладу облради «Ветеранський простір» Ольга Яковлєва розповіла про роботу над розробкою «Паспортів готовності громади до подолання наслідків війни» і для чого вони необхідні. Це "база даних", яка допоможе соціальним менеджерам працювати з ветеранами та їхніми родинами, а керівникам громад - раціонально планувати місцеві бюджети та оцінювати свої можливості.

Йшлося під час засідання і про діяльність на Рівненщині проєкту USAID "ГОВЕРЛА" та можливості для тергромад. Сьогодні 10 громад Рівненщини вже є партнерами цієї донорської міжнародної організації. Однак вона готова розширити свою роботу на інші громади.

Депутат обласної ради Світлана Левицька ознайомила очільників ТГ з інноваційними проєктами, які є результатом напрацювань вищих навчальних закладів Рівненщини. Рада громад стала майданчиком для спілкування науковців та представників ТГ. Наші наукові та освітні інституції мають цікаві розробки, якими готові поділитися і впроваджувати їх в громадах. Коло питань для можливого співробітництва - широке: якісне водопостачання та водовідведення, альтернативна енергетика, дослідження грунтів та повітря, очищення молока та інше. 

Нагадаємо, що Рада громад при голові Рівненської обласної ради проводить свої засідання не рідше, аніж раз на місяць. Під час таких зустрічей голови територіальних громад області мають можливість отримати корисну інформацію від керівників обласної ради, облдержадміністрації, профільних департаментів ОДА, міжнародних організацій щодо отримання грантів для розвитку своїх територій. Тут також надають роз'яснення про законодавчі новації та галузеві реформи. Тобто Рада громад є комунікаційним майданчиком, де голови ТГ мають можливість почути вичерпну інформацію на актуальні теми та питання безпосередньо від фахівців.