20-12-2023

Робота ВЛК, програма «Доступні ліки» та лікування військових – питання, які на контролі обласної влади

Ці та інші пріоритети роботи галузі охорони здоров’я обговорили на колегії департаменту цивільного захисту та охорони здоров’я Рівненської ОДА. Це своєрідний підсумок року для всіх підприємств та установ галузі медицини. А також «дорожня карта», якою є і буде державна політика щодо охорони здоров'я.

Голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш, звертаючись до керівників медичних підприємств та установ наголосив на питаннях, які були ключовими під час нещодавньої наради за участі очільниці Національної служби здоров’я України Наталії Гусак з головами територіальних громад області:

  • комунікація та спільна відповідальність голів громад та головних лікарів за надані послуги,
  • робота з аналітичними звітами НСЗУ,
  • невикористані кошти за програмою медичних гарантій – це гроші держави, які необхідно спрямовувати виключно на лікування пацієнтів, зокрема, й за програмою «Доступні ліки».

В цьому контексті Андрій Карауш рекомендував керівникам медичних підприємств посилити роботу з інформування населення, які препарати доступні безкоштовно.

- Медична реформа – це не реформа заради реформи, це реформа заради пацієнта. Такою буде політика держави в галузі охорони здоров’я. І в цьому напрямку ми маємо скоординувати свою діяльність, - наголосив Андрій Карауш.

Голова обласної ради також звернув увагу на актуальність та важливість міжнародної співпраці на рівні медичних підприємств та можливостях, які відкриваються для галузі медицини завдяки співпраці з іноземними донорами.

- Ви зараз повинні працювати над баченням та стратегією, які лягають у стратегію вашої громади, області і, що головне, враховують підходи Євросоюзу. Тільки тоді ваша лікарня має майбутнє, - зауважив Андрій Карауш.

Також під час колегії обговорили виклики, які стосуються роботи військових лікарських комісій в контексті мобілізації. Сьогодні їх робота під посиленим контролем правоохоронців.

А також підсумували виконання обласної програми «Діти Рівненщини» щодо надання медичних послуг окремим категоріям маленьких пацієнтів.