12-04-2024

«Робити все, щоб увага до України зберігалася»

Таким меседжем Президент України Володимир Зеленський розпочав засідання Конгресу місцевих та регіональних влад.

Нагадаємо, що його учасниками є представники різних гілок влади, силових відомств, очільники областей і територіальних громад. А також – дипломати і міжнародні партнери України. Участь у Конгресі в режимі онлайн взяв голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш. Загалом захіl об’єднав більше 1500 учасників.

- Кожен з нас бачить, які сьогодні у нас є виклики. Кожен з вас бачить, які у нас є загрози. Перша – це ситуація з допомогою наших партнерів. На жаль, частина підтримки, ми знаємо, гальмується, і треба робити все, щоб збільшувати наші власні можливості тут, в Україні. Не втрачати наш час: зміцнювати Україну і, водночас, комунікувати на всіх рівнях з нашими партнерами, щоб увага світу до України зберігалася», - наголосив Володимир Зеленський.

Безпека, енергетика, економіка, реабілітація та євроінтеграція – такі виклики, озвучені главою держави, стали предметом обговорення учасників Конгресу.

Відтак, безпека цивільного населення залишається серед пріоритетів державної політики і політики на місцях.

Сьогодні в Україні налічується 61,5 тис. укриттів. Їх облаштування та будівництво триватиме. Зокрема, 2,5 млрд грн з держбюджету розподілять між регіонами на облаштування об’єктів укриття в закладах освіти, ще 1 млрд – в закладах охорони здоров’я. Міністерство внутрішніх справ запровадило інтерактивну карту укриттів. Концепція безпекового середовища в публічному просторі також передбачає подальше розширення мережі камер відеспосетереження. На сьогодні під контролем органів правоворядку перебуває 40 тис. таких засобів відеофіксації.

Упродовж 2024 року планують підготувати 2000 офіцерів безпеки у школах.

Триватиме проєкт «Поліцейський офіцер громади», як і робота над створенням пожежних добровільних бригад. Цьогоріч 63 ТГ заявили про готовність створити такі підрозді.

Центри пожежної безпеки – їх мережу також розширюватимуть.

Окремий напрям – розмінування. Тут роботи чимало, адже 156 тис кв.м. української землі є потенційно замінованими.

Енергетика. Тут в пріоритеті – децентралізована генерація. Простими словами: самі для себе виробляємо і ділимося надлишками до загальної мережі.

У той же час, Україна веде перемовини з країнами G7 про передачу обладнання для відновлення зруйнованих росією об’єктів енергосистеми. На 30 відсотків планується збільшити об’єм імпорту енергії з ЄС.

На регіональному рівні уже сьогодні розпочинається робота з підготовки до наступного опалювального сезону. На контролі – діяльність пунктів незламності, їх сьогодні в Україні налічується понад 10 тисяч. Рішенням уряду їх роботу унормували.

«Зроблено в Україні» - нова економічна стратегія, яка передбачає підтримку українських товаровиробників, допомогу релокованому бізнесу на рівні регіонів, пільги на інвестиційну діяльність, будівництво індустріальних парків, підтримку експорту. Коротко – це стимулювання попиту на українські товари, що у підсумку має допомогти українському бізнесу посісти свої ніші на внутрішньому ринку і вийти на зовнішні.

Зокрема, в держбюджеті цьогоріч передбачено 45 млрд грн на підтримку місцевих виробників за різними напрямками. Зокрема, 1 млрд грн – на закупілю шкільних автобусів, які виготовляють в Україні, 1 млрд грн на компенсацію коштів за придбання сільгосптехніки українського виробництва (кешбек складає 25 %).

Тривають державні програми «єОселя» та система надання мікрогрантів місцевому бізнесу (в розмірі 250 тис.грн один).

«Купуй українське» - програма українського кешбеку, в межах якої громадяни України зможуть отримати повернення частини коштів, витрачених на придбання визначених українських товарів і послуг.

Євроінтеграція. Кожен регіон має навчитися співпрацювати з міжнародними фондами, а кожна громада – шукати собі партнерів в країнах ЄС. Таке завдання поставили перед учасниками Конгресу. В цьому контексті Рівненщину відзначили як активну учасницю Програма Interreg NEXT Польща – Україна 2021-2027, черговий етап якої офіційно стартував у травні 2023 року.