16-05-2022

Рівняни можуть взяти участь у проєкті «Цифрова пам’ять Рівного»

Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека запрошує рівнян долучитися до реалізації проєкту «Цифрова пам’ять Рівного». Він передбачає оцифрування фотографій із сімейних архівів рівнян та фотоархівів рівненських організацій кінця ХІХ - поч. ХХІ століть.

Тобто, через фотографію, фахівці бібліотеки прагнуть «намалювати» історичний портрет нашого міста в різних його проявах: культурному, економічному, соціальному, мистецькому тощо – в тому числі, через особисті історії рівненських родин.

«Культурний ландшафт Рівного змінився. До наших днів не збереглися природні, історичні, художні та архітектурні об’єкти. Культурна спадщина міста постраждала у міжвоєнний та післявоєнний періоди, окремі об’єкти знаходяться під загрозою знищення і сьогодні. Необхідним є розвиток нових культурних продуктів, які відображають місцеву історію через колективний досвід, пам’ять, переживання та емоції», - йдеться в повідомленні організаторів.

Якщо в сімейних архівах рівнян є цікаві світлини, де, окрім родини, видно зображення міста, вулиць, парків та будівель, підприємств, бібліотека просить приносити ці фотоспогади, щоб була можливість їх оцифрувати і таким чином зберегти на довгий час.

У підсумку, з усіх зібраних світлин буде створено «колективний портрет Рівного» у цифровому форматі, який розмістять на онлайн платформі «Рівне та рівняни у фотографіях».

Щоби стати учасником проєкту, необхідно принести відібрані фото в бібліотеку на Лебединці (вул. Короленка, 6) у відділ краєзнавства (4-й поверх). До кожного фото додається анкета, яку можна завантажити на сайті книгозбірні https://bit.ly/2QJMaWy або отримати та заповнити безпосередньо в бібліотеці.

Можливий інший варіант: за посиланням https://bit.ly/2R9GAgK заповнити онлайн-анкету та додати самостійно відскановані за вказаними параметрами фотографії.

Більше інформації – на онлайн-ресурсах Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки.