08-08-2022

Рівненський мацик хочуть внести до спадщини ЮНЕСКО

Про регіональні елементи нематеріальної культурної спадщини Українського Полісся говоритимуть учасники Всеукраїнського форуму, присвяченого темі збереження таких унікальних пам’яток. Захід відбудеться 9 серпня на ZOOM-платформі за участі експертів з усієї України.

Як повідомила директорка комунального закладу "Рівненський обласний центр народної творчості" обласної ради Ірина Рачковська, в цьому контексті Рівненщина має що представити та про що розповісти світові.

- Український борщ уже в ЮНЕСКО, а тепер терміново треба внести до цього переліку поліський мед та рівненський мацик! Наше Полісся має ще багато унікальних "родзинок", які потребують охорони та збереження. Регіональні елементи нематеріальної культурної спадщини є на Рівненському, Київському, Житомирському Поліссі. Щастя, що до наших днів збереглися унікальні речі, яких немає більше ніде,окрім як на Рівненщині. Це і давня техніка виготовлення дудки-викрутки, серпанкове ткацтво, геометрична вишивка Зарічнянщини та Сарненщини, це тисячолітній обряд Водіння куста і багато-багато цікавого, яке поєднує сиву давнину із сучасним буттям, - розповіла Ірина Рачковська.

Про все це говоритимуть учасники форуму «Нематеріальна культурна спадщина Полісся: 

виклики щодо збереження національних цінностей та народних надбань".

Серед заявлених спікерів - директор Вишгородського історико-культурного заповідника Влада Литовченко, заступниця директора з креативного менеджменту Українського центру культурних досліджень Олена Заливанська, директорка Українського центру культурних досліджень Ірина Френкель, заступниця директора ГО "Центр розвитку "Демократія через культуру", офіційно акредитованої в ЮНЕСКО Валентина Дем’ян та інші.

Зокрема, в рамках форуму відбудеться презентація візуалізованого та оцифрованого експедиційного доробку літнього циклу пісень Рівненського Полісся та загалом нематеріальної культурної спадщини нашого краю. Учасники обміняються думками щодо співпраці державних та недержавних установ, громад та спільнот в царині збереження НКС, і як це відбувається на місцевому та національному рівнях.

Фахівці центру народної творчості окремо розкажуть про реалізацію на Рівненщині культурно-соціального та арт-терапевтичного проєкту «Етноосвіта: всі вкупочці».

Заплановано, що Форум триватиме з 12.00 до 16.00.

А приєднатися до нього можна за посиланням на zoom: 

https://us06web.zoom.us/j/7378734576?pwd=VWdjdHNnbEQ4dDJKNWxGTUg2eHB6UT09