06-11-2023

Рівненські театрали відіграли в Польщі три вистави

4-5 листопада актори Рівненського обласного академічного музично-драматичного театру взяли участь в Загальнопольських днях українського театру в Ольшині.

Це традиційний захід, який відбувається в адміністративному центрі Вармінсько-Мазурського воєводства раз на два роки, починаючи з 1995-го. Наш театр бере в ньому участь утретє.

Цього разу рівненські театрали привезли до Польщі три вистави. На сцені театру імені Стефана Ярача вони потішили юних глядачів виставою «Чарівні пиріжки для Червоної Шапочки».

Дорослим шанувальникам театру представили дві постановки: «П’ять пісень Полісся» та «Вірую». Остання – це поетична вистава про духовність під час війни. «Вірші обпалені війною глибоко торкаються струн людської душі, викликають сльози і гнів, біль і дарують розраду. Вселяють велику віру в нашу перемогу. Ми в строю, ми непереможні!» - так про постановку кажуть самі актори.

Серед глядачів у залі був і голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш. Він перебуває в Польщі з робочою поїздкою. Разом з директором-художнім керівником театру та депутатом обласної ради Володимиром Петрівим подарували  колективу театру імені Стефана Ярача картину із зображенням нашого обласного музично-драматичного театру, оздоблену рівненським бурштином.

- Культурний фронт у всі часи був сильною зброєю. Сьогодні українське мистецтво за кордоном  - це не просто тренд. Це ефективна зброя, за допомогою якої наші культурні діячі підсилюють те, що роблять військові на передовій. І в цій боротьбі ми маємо лише набирати обертів. Адже українці віддають життя не тільки за свою державу – ми боремося за цінності всієї вільної Європи та світу. З іншого боку, цими виставами ми висловили слова вдячності полякам, які з перших днів повномасштабного вторгнення були, є і залишаються з Україною, - зауважив голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш.

Голова ради також подякував колективу Рівненського обласного академічного музично-драматичного театру за те, що упродовж надскладного 2022 року всі його працівники щодня працювали на спільну перемогу. Розповів про діяльність першого на Рівненщині обласного волонтерського штабу, який одразу після 24 лютого створили на базі театру. Та про першу масштабну виставу «Зерносховище», яку театрали представили глядачеві вже у вересні 2022-го, і яка продовжує збирати аншлаги.