02-02-2023

Рівненські пластуни розвантажили та передали тим, хто цього потребує, понад 150 тон гуманітарної допомоги

Комунальний заклад Рівненської обласної ради "Рівненський обласний молодіжний пластовий вишкільний центр" з перших днів повномасштабної війни активно долучився до волонтерського руху. 

Як розповіла директорка центру Оксана Скляр, в одному зі своїх приміщень пластуни одразу організували штаб зі збору медикаментів, одягу та їжі для наших бійців. Сюди ж щодня приходили десятки людей, які невтомно плели маскувальні сітки.

Поступово налагодили співпрацю з благодійниками Німеччини, Австрії, Польщі, Люксембургу, звідки отримали великі поставки гуманітарних вантажів. Так, упродовж 2022 року розвантажили 9 фур гуманітарної допомоги з-за кордону загальною вагою 150 тон.

У пластовому центрі розвантажували і сортували "гуманітарку", а потім переправляли її для тероборони, внутрішніх переселенців на Рівненщині, до Миколаєва, Харкова, Одеси та в найбільш постраждалі  міста і села Київщини (Буча, Андріївка, Королівка). Пальне для заправки транспорту пластуни також забезпечували завдяки небайдужим людям.

Завдяки співпраці з благодійною організацією Sunflower Seeds Ukraine, нашим захисникам пластовий центр доправляв  ліки, медичне обладання та засоби першої невідкладної допомоги.

Для емоційної підтримки захисників у центрі провели акцію «Поруч». Кожен охочий зміг відправити малюнок, лист та іншу свою творчість для бійців. 

Рівненські пластуни долучилися і до низки благодійних ярмарків. За участі працівників обласного пластового центру у Смизькій громаді відбувся благодійний ярмарок  "Разом до перемоги". Ярмарки на підтримку ЗСУ провели також до Дня прапора і Дня незалежності України.

Паралельно у центрі працювали із внутрішньо переміщеними особами. Організовували зустрічі, спілкування, проводили майстерки та співанки.

 У пластовій оселі "Волошки" працював табір вихідного дня, де пластуни і переселенці спільно проводили дозвілля. Зокрема, для підлітків запустили проєкт «Таємний друг», щоб допомогти знайти однодумців, завести нові знайомства та просто поспілкуватися.

До таборування доєдналися і громади області. Щотижня у "Волошках" збиралися не лише діти-ВПО, а й діти з багатодітних сімей, з особливими освітними потребами й ті, чиї батьки захищають нашу Україну. В підсумку провели десяток таборів вихідного дня за пластовою методикою, також вчили історію Рівненщини й Пласту. 

Незважаючи на війну, свою роботу продовжила і пластова резиденція Святого Миколая в оселі "Волошки". У святкові дні її відвідали більше тисячі дітей з числа внутрішньопереміщених осіб, сиріт та напівсиріт, а також дітей військослужбовців.

-  В єдності – наша перемога! Саме тому  Рівненський обласний молодіжний пластовий вишкільний центр у цей складний 2022 рік не стояв осторонь. Дякуючи багатьом добрим і небайдужим людям, ми зробили чимало потрібних справ. І це наша  вдячність нашим найкращим захисникам та щира підтримка цивільних українців, яким сьогодні найскладніше! - наголосила директорка центру Оксана Скляр. 

​​​​​​​