07-03-2024

Рівненська обласна рада – знову в рейтингу найвідкритіших

За результатами незалежного дослідження активістів громадської ініціативи «Рух ЧЕСНО» Рівненська обласна рада увійшла до п’ятірки рад, які отримали максимальний бал за відкритість за підсумками 2023 року. Окрім Рівненської, до цього переліку потрапили Вінницька, Волинська, Одеська й Тернопільська обласні ради.

Однак саме нашу обласну раду «Рух ЧЕСНО» відзначив за максимально вичерпну відповідь на запитання дослідження.

Критеріями оцінювання стали різні маркери: доступ до розпоряджень про скликання сесії, порядків денних, поданих проєктів рішень, наявність трансляцій чи відеозаписів сесійних засідань, оприлюднення протоколів засідань, результатів поіменного голосування та прийнятих рішень.

Аналізували також відкритість роботи постійних комісій: оприлюднення анонсів засідань, порядків денних, прийнятих рішень та доступу до засідань. У підсумку, Рівненська обласна рада - одна із п’яти в Україні, які максимально відкриті в цих питаннях.

«Громадянам важливо знати висновки та рекомендації депутатських комісій, аби розуміти позицію фракцій та окремих депутатів щодо питань порядку денного. Комісія є першим і важливим фільтром, який може не пропустити неякісний або скандальний проєкт рішення. Саме на етапі розгляду проєкту рішення в комісії громада може найефективніше долучитися і вплинути на нього», - йдеться у повідомленні «Руху ЧЕСНО».

Автори дослідження також відзначили РОР серед тих рад, які запроваджують додаткові практики відкритості, а саме: «окрім анонсів і протоколів засідань комісій, (Рівненська обласна рада) фіксує та публікує також присутність депутатів на сесіях і засіданнях комісій. За таких умов громадяни та ЗМІ мають доступ до всієї інформації про діяльність ради».

Варто зауважити, що Рівненську обласну раду не вперше відзначають за прозору політику та відкритість в роботі:

2016 рік – ГО «Інститут розвитку регіональної преси»: офіційна веб-сторінка Рівненської облради визнана найкращою за показником інформаційної відкритості обласних та Київської міської ради; 2017 рік – ГО «Центр суспільних дій «Сівітас»: Рівненська обласна рада визнана однією з найпрозоріших в Україні;

2017 рік – Інститут масової інформації – відзнака "Рада дружня до медіа";

2017 рік – центр "Ейдос». Рівненська обласна рада – серед чотирьох кращих рад за рівнем доступу до інформації;

2019 рік – ГО «Центр суспільних дій «Сівітас». Рівненська обласна рада – найпрозоріша серед інших органів місцевого самоврядування;

2021 рік – «Міжнародний центр перспективних досліджень». Рівненська обласна рада – найпрозоріша рада в Україні в межах Рейтингу прозорості міст та регіонів України.