19-01-2021

Рівненська обласна рада вимагає відновити пільги для жителів 30-км зони

Відповідне Звернення до Президента, Верховної Ради та Кабінету Міністрів України було винесено на розгляд позачергової сесії обласної ради. 

З ініціативою звернутися до керівництва держави щодо відновлення пільг з оплати електроенергії для населення, яке постійно проживає в 30-кілометровій зоні атомних електростанцій виступили депутати Рівненської обласної ради Віталій Ундір (фракція «Сила і Честь») та Олена Корень (фракція політичної партії «Європейська Солідарність»). Віталій Ундір представляє громади, які сусідують з Хмельницькою АЕС, а Олена Корень відстоює інтереси жителів 30-км зони Рівненської АЕС.

(Віталій Ундір)

(Олена Корень)

У проголосованому тексті Звернення, зокрема, йдеться про те, що Рівненська обласна рада стурбована ситуацією, яка виникла після прийняття постанови Кабінету Міністрів України від 28.12.2020 № 1325 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 5 червня 2019 р. № 483».

Цей урядовий документ встановлює єдину фіксовану ціну на електричну енергію для побутових споживачів, внаслідок чого скасовується  знижений тариф для побутових споживачів, які проживають у 30-кілометровій зоні атомних електростанцій.

На думку депутатів обласної ради, цією постановою уряд порушив як статтю 22 Конституції України, так і статтю 12  Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку». В останньому, зокрема, визначено, що населення територій, на яких розміщуються підприємства з видобування і переробки уранових руд, ядерні установки, об’єкти, призначені для поводження з радіоактивними  відходами, має право на соціально-економічну компенсацію ризику від їх діяльності, у тому числі на пільги з оплати за спожиту електричну енергію для населення, яке постійно проживає в 30-кілометровій зоні атомних електростанцій.

Відповідно до статті 17 Закону України «Про електроенергетику» розмір вказаної пільги становив 30% від визначеного тарифу на електроенергію.

Однак, вказана норма втратила чинність у зв’язку із введенням в дію Закону України «Про ринок електричної енергії», в якому відсутній механізм реалізації права споживачів, які постійно проживають у 30-км зоні АЕС.

У Зверненні депутати наголошують, що свого часу, маючи пільги на електроенергію, жителі 30-км зон АЕС перейшли на системи електричного опалення. Підвищення цін, спричинене урядовими новаціями, застало людей у розпал опалювального сезону, рахунки за електроенергію збільшилися в рази, а швидко перейти на інший вид палива люди не можуть.

(33 депутати підтримали Звернення щодо відновлення пільг для жителів 30-км зони )

Враховуючи викладене, депутати Рівненської обласної ради вимагають:

1. Скасувати постанову Кабінету Міністрів України від 28.12.2020 № 1325 як таку, що порушує право населення, яке проживає в зоні атомних електростанцій, гарантоване Законом України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку».

2. Внести зміни та доповнення до Закону України «Про ринок електричної енергії», статті 12 Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційної безпеки», відповідні нормативно-правові акти, якими передбачити населенню, яке проживає в 30-кілометровій зоні атомних електростанцій, відпуск електричної енергії за тарифом у розмірі 70 відсотків від рівня діючого тарифу для відповідної групи населення.

Загалом текст звернення до керівництва держави підтримали 33 зі 45 присутніх в залі депутатів. 

(Фото з відкритих джерел)