22-04-2024

Рівненська обласна рада проти передачі лісогосподарських земель громад у державну власність

Відповідне Звернення до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України наразі опрацьовують на засіданнях постійних комісій.

Проєкт рішення з цього питання сьогодні розглянули депутати постійної комісії з питань екології та земельних відносин під головуванням Юрія Кузнюка.

Звернення стосується проєкту Закону України «Про особливості управління об'єктами державної власності в лісовій галузі та порядок утворення та діяльності спеціалізованого державного лісогосподарського акціонерного товариства «Ліси України». Документ оприлюднено на офіційному сайті Держлісагентства України 21 лютого 2024 року.

Він, зокрема, передбачає створення спеціалізованого державного лісогосподарського акціонерного товариства «Ліси України» шляхом позбавлення органів місцевого самоврядування власності на земельні ділянки лісогосподарського призначення.

У проєкті Звернення Рівненської обласної ради, з-поміж іншого, йдеться, що цей законопроєкт «порушує конституційні гарантії місцевого самоврядування, позбавляє громади матеріальної та фінансової основи».

Також наголошується, що відповідна петиція, розміщена на офіційному сайті Президента України за №22/181324-еп з проханням не допустити передачу лісів громад акціонерному товариству, набрала необхідні для її розгляду 25974 голосів.

Відтак, щоб захистити інтереси тергоромад, автори Звернення просять не підтримувати у чинній редакції вищезгаданий проєкт Закону. З повним текстом Звернення можна ознайомитися тут.

Зауважимо, що більшість з постійних комісій, які опрацьовували відповідний проєкт рішення, його підтримали і рекомендували винести на розгляд сесії.

На засіданні екологічної комісії депутати також підтримали проєкти рішень щодо призначення керівників комунальних закладів та установ, погодили для «Рівнеоблводоканалу» низку земельних питань та два питання щодо поділу земельних ділянок для інших обласних комунальних установ.

На розгляд сесії 26 квітня комісія рекомендувала винести кілька проєктів рішень про надання в користування мисливських угідь. А також щодо погодження лімітів на спеціальне використання лісових ресурсів, заготівлю другорядних лісових матеріалів.