12-06-2023

Рівненська обласна рада планує стати членом Європейської асоціація місцевої демократії ALDA

Голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш взяв участь у щорічному засіданні Генеральної Асамблеї 2023 та Фестивалі ALDA, які відбулися в Брюсселі 6-9 червня. Тема цьогорічної зустрічі  - «Місцева демократія врятує демократію». У заході взяли участь українські та європейські партнери організації.

Під час панельних дискусій, майстер-класів, конференцій обговорювали теми міграції, участі молоді у творенні політики, збереження довкілля та просування здорового харчування. Окремі заходи були присвячені розширенню роботи агенції ALDA в Україні. Адже одним із пріоритетів роботи агенції в питаннях міграції є підтримка інтеграції ВПО в місцеві громади, перепрофілювання і профорієнтація під потреби місцевого бізнесу. Що дуже актуально для України, і для Рівненщини, зокрема. Адже наша область прихистила понад 56 тисяч внутрішньо переміщених осіб.

Крім того, порушили питання та шляхи вирішення щодо підтримки психосоціального здоров’я в громадах, підтримки репродуктивного здоров’я, реабілітації дітей, функціонування організацій ВПО за територіальним принципом, наприклад, таких як «ЯМаріуполь».

Нагадаємо, що ALDA (Європейська асоціація місцевої демократії) – це міжнародна громадська спілка, яка об’єднує 350 учасників з 45 європейських країн. До ALDA входять місцеві органи влади, громадські організації, асоціації та агенції, які зацікавлені в розвитку громадянського суспільства та його ефективній взаємодії з місцевою владою.

2014-го після вторгнення росії в Україну та анексії Криму, ALDA активізувала свою роботу щодо створення партнерських організацій в Україні. На сьогодні агенції ALDA працюють у Дніпрі та Маріуполі (офіс перенесений до Києва). У планах створити у 2023 році такі ж агенції в Одесі, Вінниці, Львові, Харкові, Миколаєва та у Рівному.

З приводу цього голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш вже мав кілька зустрічей з генеральним секретарем ALDA Антонеллою Вальморбідою (Antonella Valmorbida) та виконавчим секретарем Центрально-Європейської ініціативи Уго Полі (Ugo Poli).

І запропонував можливі напрямки співпраці: це розвиток профтехосвіти, реабілітація дітей, підтримка ментального та репродуктивного здоров’я та функціонування громадських організацій на прикладі центру підтримки переселенців «ЯМаріуполь».

Під час зустрічі в Брюсселі сторони погодили подальші кроки щодо створення агенції ALDA в Рівному.

 - Роль громад у післявоєнному відновленні є найголовнішою. Лише члени громади, які проживають на певній території, знають проблеми, можуть сформувати запити щодо розвитку своїх територій, в тому числі, як подолати наслідки війни. Тому створення регіональної агенції ALDA в Рівному спрямовано саме на допомогу громадам в реалізації важливих проєктів їхнього життя, - зауважив голова обласної ради Андрій Карауш.