10-09-2024

Рівненська обласна бібліотека оновлює свій фонд

Застарілих, радянських та російськомовних книг у Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці стане ще менше. Сьогодні члени постійної комісії з економічних питань та комунальної власності на чолі з Андрієм Пехотіним погодили списання частини бібліотечних фондів.

З відповідною пропозицією до обласної ради звернулась директорка бібліотеки Валентина Ярощук обґрунтувавши це необхідністю очищення фонду від старих та маловживаних книг.

Загалом буде вилучено 6333 примірники, деякі з яких датуються ще 1944 роком, з них:

60.9% — морально-застарілі, які втратили свою актуальність, наукову та інформаційну цінність, не використовуються читачами після виходу нових доповнених і перероблених видань. Вилучено 3855 примірників на суму 4418 грн;

34.4% — фізично зношені, які прийшли в непридатний для використання стан та не підлягають ремонту, реставрації, відновлення є економічно недоцільним (вирвані сторінки, відсутні палітурки, пошкоджений текст, мають м'яку обкладинку). Вилучено 2178 примірників на суму 8375 грн;

4.7% — дублетні, непрофільні, маловживані, підлягають передачі в обмінний бібліотечний фонд для подальшого використання бібліотеками області.

Нині бібліотечний фонд налічує понад 500 тисяч книг.

Як зазначила Валентина Ярощук, такі списання відбуваються щорічно, в міру того, скільки працівники зможуть обстежити та назвати такими, які фактично не потрібні.

Загалом депутати розглянули понад 40 питань порядку денного, частина яких буде винесена на розгляд сесії.