30-07-2020

Рівненська МАН веде спостереження за метеорними потоками та геостаціонарними супутниками землі

29 липня відбулась наукова відеоконференція «Створення та функціонування Української Метеорної Спостережної Мережі (УМСМ)», яку організував науково-дослідний інститут «Миколаївська астрономічна обсерваторія».

У конференції взяли участь науковці з Києва, Миколаєва, Душанбе, Харкова, Глухова, Одеси, Львова, Рівного.

Директор Миколаївської астрономічної обсерваторі Олександр Шульга окреслив головні напрямки з організації спостережної мережі. Висновок один – Україна має потужний науковий потенціал у зазначеній галузі , а вона є надзвичайно важливою для аерокосмічної безпеки та вивчення ближнього та дальнього космосу.

  • Для Малої академії наук це жива робота у великій науці. Необхідно додати, що за сприяння Миколаївської астрономічної обсерваторії уже п’ять років Рівненська МАН веде спостереження за метеорними потоками та геостаціонарними супутниками Землі. Отож, робота продовжується! – зазначив директор обласного комунального позашкільного навчального закладу «Рівненська Мала академія наук учнівської молоді» Рівненської обласної ради Олександр Андрєєв.

Зі співпраці з Миколаївською обсерваторією і починалася діяльність Лабораторії космічних досліджень Рівненської Малої академії наук учнівської молоді, яка функціонує з жовтня 2015 року та володіє найкращим парком телескопів у Рівненській області.

Облаштування окремого приміщення та постійне поповнення матеріально-технічної бази дозволяє проводити заняття гуртків «Астрономія» і «Аерофізика та космічні дослідження» для старшокласників, вивчати зірки та інші небесні тіла.

РМАНУМ є активним учасником міжнародної програми NASA Sally Ride EarthKAM, в рамках якої були отримані фотографії різних точок земної кулі з борту Міжнародної космічної станції, та в інших програмах. В Лабораторії впроваджується робота за такими напрямами:  радіоастрономія; метеорна безпека, контроль положення геостаціонарних супутників, оптична астрономія, дослідження верхніх шарів атмосфери, автоматизація оптичних телескопів, міжнародна співпраця у рамках проектів NASA, дослідження проходження радіохвиль від космічної погоди.