05-10-2021

Рівненщина визнана однією з кращих в реалізації проєкту «Діємо для здоров’я»

Упродовж двох днів на Рівненщині працюють експерти українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я». Як ми вже повідомляли, головною метою цієї ініціативи є знизити рівень захворюваності та смертності, спричинених неінфекційними хворобами. А це серцево-судинні, онкологічні, хронічні респіраторні захворюванні, цукровий діабет та психічні розлади.

Сьогодні відбулася розширена нарада за участю керівників Рівненщини, представників проєкту, керівників громад-учасниць та підприємств первинної ланки медицини.

- Офіційна статистика за 2019-2020 роки свідчить про те, що у 83-87% причиною смертності є саме неінфекційні захворювання. Сподіваємося, що цей проєкт змінить цю сумну статистику, - зауважив перший заступник голови Рівненської обласної ради Сергій Свисталюк, спілкуючись з представниками засобів масової інформації.

Тема профілактики неінфекційних хвороб та громадського здоров’я загалом значно актуалізувалася на фоні боротьби з COVID-19, вважають учасники наради. Адже найважче переносять коронавірус саме ті, хто має супутні хронічні хвороби.

Тож під час реалізації проєкту акцент робитимуть саме на превентивній роботі, яка передбачає цілу низку профілактичних заходів на рівні первинної ланки системи медицини, в закладах освіти чотирьох територіальних громад: Бугринської, Гощанської, Дядьковицької та Здолбунівської, які стали переможцями конкурсного відбору.

Швейцарські партнери вже відвідали Гощанську ТГ та ознайомилися з роботою ПМСД «Ювілейний» у Рівному, відзначивши, що на Рівненщині є гарні стартові умови для успішної реалізації проєкту.

Як розповів його керівник Джума Худоназаров, на сьогодні в освітніх закладах уже почали працювати над модулем «Здорова школа» та розробкою індексу здорової школи, який схвалений Міністерством освіти і науки України. Спільно з Офісом першої леді швейцарські партнери працюють над системою здорового харчування в закладах освіти. У той же час, на рівні Міністерства охорони здоров’я будуть розроблені типові моделі консультування щодо факторів ризику неінфекційний хвороб. А громади отримають міні-гранти в розмірі 430 тис грн кожна на розвиток активностей щодо профілактики таких захворювань.

Підсумком цієї наради буде узгоджений план заходів, які впроваджуватимуть на Рівненщині в найближчі роки.