25-07-2023

Рівненщина – серед кращих областей з розміщення ВПО в місцях компактного проживання

Такі висновки Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, який сьогодні працює на Рівненщині.

Головна мета візиту Дмитра Лубінця в нашу область - обговорити стан справ щодо дотримання прав людини в період повномасштабної війни рф проти України. 

В Національному університеті "Острозька академія" він зустрівся з керівниками області, правоохоронних структур, очільниками територіальних громад, щоб презентувати головні напрямки роботи. 

У своїй доповіді Уповноважений ВРУ акцентував увагу на посиленні співпраці з очільниками тергромад в питаннях дотримання прав дітей, військовослужбовців, військовополонених, внутрішньо переміщених осіб, а також тих, хто перебуває в місцях несвободи. 

Дмитро Лубінець відзначив Рівненщину, як одну з кращих в Україні щодо облаштування місць компактного проживання ВПО та в питаннях утримання ув’язнених.

Зі свого боку голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш подякував Уповноваженому за роботу, яку проводить його представництво на Рівненщині. І наголосив, наскільки важливо сьогодні на рівні держави мати чітке бачення, що необхідно робити, щоб захистити своїх громадян. 

 - Вітаю ініціативу Дмитра Лубінця децентралізувати роботу його офісу. Тепер представництва Уповноваженого є в кожній області. І це дуже важливо.  Адже війна росії проти України - це війна держави-терориста проти кожного українця. Це пряме зазіхання на наші права і свободи. Росія продовжує вбивати мирне населення. Понад 8 млн, втікаючи від війни, виїхали з рідної країни. Маємо фактично 7 млн внутрішніх переселенців. Ще частина українців перебувають в окупації. І наше спільне завдання - захистити кожного, - наголосив Андрій Карауш.

Ця робота буде ще системнішою, після того, як в кожній області будуть створені офіси з дотримання прав людини.

Під час візиту Дмитро Лубінець поділився найближчими планами роботи за різними напрямками. А також зустрівся з родинами військовополонених.