06-10-2023

Рівненщина продовжує розвивати співпрацю з Вармінсько-Мазурським воєводством

У 2003 році Рівненська область підписала меморандум про співпрацю з Вармінсько-Мазурським воєводством. Впродовж багатьох років наші регіони обмінюються досвідом роботи та реалізовують спільні проєкти.

У квітні цього року голова обласної ради Андрій Карауш та голова Сеймику Вармінсько-Мазурського воєводства Бернадета Гордеюк домовилися про продовження тісної співпраці та підписали відповідний документ на 2023-2024 роки.

В рамках цього з 2 по 5 жовтня відбулася робоча поїздка делегації Рівненської області до польського міста Ольштина, що у Вармінсько-Мазурському воєводстві. Візит був спрямований насамперед на культурний розвиток співпраці. Тому участь в ньому взяли перший заступник голови обласної ради Микола Кучерук, голова постійної комісії з питань гуманітарної політки Алла Черній, депутати обласної ради та керівники комунальних закладів галузі культури.

Під час зустрічі делегації з головою сеймику Бернадетою Гордеюк та депутатами Сеймику голова обласної ради подякував від усієї Рівненщини за допомогу, яку вони надають з початку повномасштабного вторгнення.

- Дякую за те, що у найважчі часи ви стоїте пліч-о-пліч з нами. Від самого першого дня війни ви надаєте допомогу для українського народу. Це карети швидкої допомоги, генератори, харчування, ліки, які ви закупили більше ніж на пів мільйона злотих ще на початку війни, літній відпочинок дітей і ця допомога продовжується й до тепер, - звернувся Андрій Карауш.

Водночас Бернадета Гордеюк наголосила, що воєводство тримає руку на пульсі щодо необхідної гуманітарної допомоги для українців.

- Ми від самого початку допомагаємо як біженцям, які прибули до Вармінсько- Мазурського воєводства, так і українцям, які лишилися вдома. Ми на постійному зв’язку, щоб знати ваші потреби. Так, нещодавно ми передали медичне обладнання та дрон. Наша допомога буде продовжуватися стільки – скільки цього буде потрібно, адже це наша спільна боротьба проти ворога, - наголосила голова сеймику.

В ході зустрічі сторони поділились досвідом роботи над культурними та освітніми проектами.

- Я впевнений, що економічно ми не зможемо відбудувати нашу країну якщо в нас не буде духовних цінностей, культури та освіти. Саме тому, ми тут такою командою для того, щоб покращити і підвищити рівень та роль гуманітарної сфери саме у відбудові країни. Сподіваємося на тісну співпрацю, особливо на порозі вступу України до ЄС. Адже ми розуміємо, що основоположником Євросоюзу – є політика добросусідства та співпраця між регіонами , - переконаний голова обласної ради.

За вагомий внесок у зміцнення польсько-українських відносин, волонтерську допомогу для українського народу та значний внесок у розвиток потенціалу Рівненщини Андрій Карауш вручив цінний подарунок обласної ради для голови Комітету з міжнародного співробітництва Терезі Астрамович-Лейк та голові Комітету з питань охорони здоров’я, соціальної політики, сім’ї та спорту Тадеушу Політевичу.