19-07-2024

Рівненщина ділиться досвідом роботи «зеленої кімнати»

Фахівці з Києва, Запоріжжя та Хмельницького завітали до Рівного, щоб ознайомитися з роботою «зеленої кімнати», яка створена на базі комунального закладу обласної ради «Денний центр соціально-психологічної допомоги». Працівниці прокуратури, поліції, адвокатки, психологині та представниці громадських організацій з інших регіонів дізналися про рівненський досвід створення такого простору, а також сервіси для постраждалих від насильства, які функціонують в центрі.

 - Учасниці візиту детально ознайомилися із обладнанням, технічним оснащенням, побачили можливості проведення допиту та опитування дитини у нетравмуючих умовах. Ми передали колегам наші напрацювання - пам'ятки щодо допиту (опитування) дітей, які стали свідками чи жертвами насильства, - розповідають у закладі.

Нагадаємо, що Денний центр соціально-психологічної допомоги став одним з перших в Україні комунальних закладів, на базі якого відкрили «зелену кімнату». Як зауважила його директорка Олена Бобровська, раніше такі кімнати існували лише при правоохоронних структурах.

"Зелена кімната" – це спеціально облаштований простір, в якому з неповнолітніми спілкуються педагоги, психологи та правоохоронці. Йдеться про дітей, які стали свідками чи жертвами насильства, або самі мають конфлікт із законом.

У Денному центрі «зелену кімнату» відкрили влітку 2023 року. Відтоді на опитуваннях з фахівцями побували 29 дітей, з яких 18 – у цьому році. Подробиці спілкування спеціалісти не розголошують. Зауважують тільки, що для дитини зустрічі поза будівлею прокуратури чи поліції – менш стресові, а для правоохоронців та психологів – більш ефективні.

 - Колеги з інших міст зауважили, що в нашій "зеленій кімнаті" якось по-особливому затишно, по-домашьому, - розповіла Олена Бобровська. 

До слова, ще одну «зелену кімнату» днями відкрили в місті Дубно фахівці Дубенського відділу поліції спільно з міською радою. Остання надала приміщення та зробила там ремонт. Ще два таких простори від 2023 року облаштовані в Острозі та Сарнах. Відкрити «зелені кімнати» планують в усіх колишніх районних центрах Рівненщини.