26-09-2023

Рівненщина бере участь у всеукраїнському проєкті, який спрямований на ефективне управління муніципальними відходами

 25 вересня ГО «Еколтава» презентувала громадам Рівненщини проєкт «Підтримка реалізації системи управління відходами на місцевому рівні», який впроваджується за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА». Участь в заході взяв голова постійної комісії з питань бюджету, фінансів та податків Ігор Ясенюк та голова постійної комісії з питань екології та земельних відносин Юрій Кузнюк.

 Команда Еколтави провела установчі зустрічі з представниками Білокриницької, Гощанської, Здолбунівської, Клесівської, Костопільської, Корецької, Острозької, Радивилівської, Рокитнівської, Сарненської громад, які беруть участь у проєкті від Рівненської області. Їх ознайомили із реформою управління відходами, а також нововведеннями, пов'язаними із її впровадженням на місцях.

Водночас керівники громад розповіли про актуальний стан системи управління відходами та виклики, з якими вони зіштовхуються у повсякденній роботі на місцевому рівні.

 Також команда Еколтави розповіла представникам громад про основні етапи впровадження проєкту, можливості для навчання, менторство та про подальшу розробку дорожніх карт і Місцевих планів управління відходами.

Нагадаємо, що Рівненська область є учасником проєкту «Підтримка реалізації системи управління відходами на місцевому рівні», який спрямований на те, щоб підвищити спроможність органів місцевого самоврядування щодо ефективного управління муніципальними відходами. Участь в цьому проєкті беруть також Полтавська, Львівська, Одеська, Житомирська, Закарпатська та Волинська області.

У рамках цього Проєкту представники 65 громад-учасниць будуть покращувати свої знання та навички з ефективного управління відходами упродовж навчання в Школі муніципального менеджменту відходів (ММВ).

Крім того, за результатами конкурсного відбору, 4 громади отримають можливість за підтримки експертів Проєкту розробити Місцеві плани управління відходами, всі інші учасники в рамках Школи ММВ розроблять Дорожні карти та дізнаються про особливості впровадження реформи управління відходами на місцях.