27-09-2022

Рівненщина активно готується до опалювального сезону

Сьогодні про це говорили на третьому Регіональному форумі ОСББ Рівненщини.

Участь у заході взяли представники територіальних громад, бюджетних установ, голови правління ОСББ, бізнес, обласна влада та представники Сумщини і Львіщини.

Так, наразі здійснюється підготовка житлового фонду до експлуатації в осінньо-зимовий період 2022-2023 року. Не зважаючи на складні умови воєнного стану, вживаються всі заходи, щоб належно підготувати будинки. Мешканцями ОСББ витрачено на ці заходи понад 3,6 млн грн.

Перший заступник голови обласної ради Микола Кучерук закликав лідерів громад об’єднати співмешканців багатоквартирних будинків та вплинути на темпи створення ОСББ.  

- Об’єднання – це те, що зберігає нашу державу, це основа нашого майбутнього благополуччя, тому це обов’язково має прийти в усвідомлення. Так, сьогодні, як ніколи нам складно, але повірте, якраз у кризовий період знаходяться можливості для реалізації тієї ідеї, яка повинна стати основою нашої перемоги. Бажаю на сьогоднішньому форумі знайти багато цікавих пропозицій, які будуть реалізовуватися у ваших громадах, - сказав Микола Кучерук.

Він також відзначив, що на Рівненщині діє Комплексна програма енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки, яка підтримує ОСББ. Зокрема, у 2021 році було відшкодовано 300 тис грн для ОСББ-учасників програми «ЕНЕРГОДІМ». Водночас на 2022 рік заплановано виділення коштів в рамках цієї програми у розмірі 3,5 млн грн.

Зі свого боку заступник начальника Рівненської ОВА Людмила Шатковська розповіла, що Міжнародні організації надали Україні понад 1 млрд грн на відновлення соціальної сфери та термомодернізацію .

- Наразі Міністерство фінансів України розробляють план, як ці кошти будуть розподілятися по областях, - додала Людмила Шатковська.

Своїм досвідом у підготовці до зимового періоду у військовому стані поділився  начальник відділу супроводу ОСББ Львівської міської ради Сергій Солтис.

А Голова наглядової ради Фонду Енергоефективності України Юлія Сабатюк розповіла про реалізацію заходів енергоефективності в рамках програми «Енергодім». За її словами, Фонд енергоефективності у період воєнного стану не призупиняє свою діяльність.

- До речі, ми єдині в Україні, хто фінансує капітальні видатки. Рівненщина, не зволікайте та подавайте свої заявки на участь у Програмі. Адже енергоефективність – це наш фронт, який дозволить нам бути незалежними від держави агресора. Окрім того, для того, щоб ОСББ могли продовжити участь в Програмі «Енергодім», на період воєнного стану, ми спростили окремі умови Програми «Енергодім», - додала Юлія Сабатюк.