02-03-2021

«Ревізія» програм і природоохоронні заходи: профільна комісія розглянула питання екології та природокористування

Чотирнадцять питань порядку денного розглянули сьогодні депутати на засіданні постійної комісії з питань екології, природокористування, охорони навколишнього середовища та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи (голова Юрій Кузнюк). У роботі комісії взяли участь голова обласної ради Сергій Кондрачук та його заступник Олексій Бучинський.

Депутати розглянули внесення змін до Обласної програми запобігання виникненню лісових і торф’яних пожеж та забезпечення їх ефективного гасіння на 2017-2021 роки. Серед іншого, ці зміни передбачають фінансування будівництва пожежного депо з житловими приміщеннями по вул. Князя Володимира, 74 у  Рівному. З обласного бюджету передбачається спрямувати на цей об’єкт 1 млн грн (на умовах співфінансування). Спрямування необхідного обсягу фінансування  дасть змогу ввести об’єкт в експлуатацію уже цьогоріч. Члени комісії рекомендували винести це питання на розгляд сесії.

Заслухали члени комісії і звіт про хід виконання заходів Обласної програми охорони навколишнього природного середовища на 2017-2021 роки за 2020 рік, а також інформацію облдержадміністрації щодо формування видатків з обласного природоохоронного фонду. Як зазначив директор департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Володимир Захарчук, планові надходження до обласного природоохоронного фонду у 2021 році становлять 10915,4 тис. грн, до того  станом на 1 січня цього року Фонду утворився залишок на загальну суму 9765,470 тис. грн. Відповідно, «Перелік природоохоронних заходів, які фінансуються з обласного природоохоронного фонду у 2021 році» потрібно формувати на суму 20680,87 тис. грн. При цьому станом на 1 березня ц. р. до департаменту надійшло запитів на понад 81 млн. грн. Детальніше запити депутати розглядатимуть вже під час наступного засідання комісії.

Підтримали депутати і звернення Здолбунівської міської ради щодо виділення з обласного природоохоронного фонду на 2021 рік коштів у сумі 1362,4 тис. грн на реконструкцію напірного каналізаційного колектора від КНС на вул. Нова до камери переключення в м. Здолбунів. Наразі загальна кошторисна вартість об’єкта складає 2846,796 тис. грн. Частину робіт уже профінансували та виконали у 2020 році. Цьогоріч  для завершення робіт на об’єкті у міській природоохоронній програмі передбачено 400 тис. грн. Проте ця сума дозволить провести роботи лише частково, тож для їхнього завершення потрібне співфінансування з обласного бюджету. Введення об’єкта в експлуатацію дасть змогу поліпшити екологічну ситуацію завдяки запобіганню потрапляння стоків до місцевих річок.

Погодили депутати і включення до переліку природоохоронних заходів, які фінансуються  з обласного природоохоронного фонду у 2021 році, проєкту «Каналізаційний колектор від Дубровицької центральної лікарні до КНС-2 – будівництво. Коригування» відповідно до звернення Дубровицької міської ради.

Також члени комісії заслухали звіт щодо виконання обласного бюджету Рівненської області за 2020 рік та погодили внесення змін до обласного бюджету Рівненської області на 2021 рік.

Низу пропозицій висловили депутати, обговорюючи питання  «Про стан виконання Програми збереження та відтворення водних біоресурсів, розвитку аквакультури, любительського і спортивного рибальства в Рівненській області на 2020-2022 роки». Зокрема вони прагнуть заслухати інформацію щодо податків, які  сплачують суб’єкти аквакультури. Також під час наступного засідання комісії депутати мають намір детальніше вивчити інформацію щодо стану Хрінницького водосховища, де у зв’язку з роботою приватної ГЕС  періодично знижується рівень води.   

Депутати погодили  експертний висновок щодо регуляторного впливу проєкту регуляторного акта «Порядок встановлення лімітів на використання природних ресурсів у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення Рівненської області».

Натомість питання «Про звернення Державного агентства лісових ресурсів України щодо надання у користування мисливських угідь ГО МРК «ПЛАВ» рекомендовано винести на розгляд сесії.

Під час комісії депутати  погодили план  роботи комісії на 2021 рік, а також обрали заступника голови комісії, яким став Віталій Сухович.