04-08-2023

Програма іпотечного кредитування єОселя стала доступна для всіх українців

З 1 серпня всі українці, які не мають власного житла, можуть отримати квартиру за програмою доступного іпотечного кредитування єОселя. За новими умовами кредит на житло громадяни України зможуть отримати під 7% річних.

Про це сьогодні йшлося під час онлайн наради за участі заступника голови обласної ради Сергія Свисталюка та заступника голови ОВА Ігоря Тимошенка під головуванням заступника Міністра економіки Надії Бігун.

Зокрема, подати заявку на участь у програмі зможуть:

- ветерани війни та члени їх сімей;

- учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, сім’ї загиблих (померлих) ветеранів війни, а також сім’ї загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України;

- інші громадяни України, які не мають власної житлової нерухомості, або у власності яких менше ніж 52,5 кв. м для сім’ї з однієї особи (одинока особа) та додатково 21 кв. м - на кожного наступного члена сім’ї, за виключенням житла на тимчасово окупованих територіях.

Зазначені категорії громадян зможуть взяти участь у програмі єОселя на таких умовах:

- фіксована річна ставка у гривні - 7%;

- перший внесок - від 20%;

- термін кредитування - до 20 років;

- придбати можна квартиру у будинку, що будується, або не старшому за три роки на момент укладення договору.

Зауважимо, що умови участі в єОселі для військовослужбовців, силовиків, медиків, педагогів та науковців при цьому залишаються незмінними. Вони можуть отримати пільгову іпотеку під 3% річних.

Програма єОселя працює з жовтня 2022 року. На сьогодні вже видано майже 1700 кредитів на суму понад 2,3 млрд грн. Зокрема, у Рівненській області було видано 154 кредити на суму 193 млн грн. До слова, Рівненщина посідає 3 місце серед регіонів України за цими показниками.

Під час засідання також обговорили можливості грантової підтримки для створення переробних підприємств.

За словами Надії Бігун, спрямування грантів на переробку дасть можливість суттєво підвищити економіку України та якість життя.

Так, рішенням Уряду схвалено й інші зміни до Порядку надання грантів на створення або розвиток переробних підприємств. Зокрема: 

- гранти на переробку видаватимуться не лише через Ощадбанк, але й через інші банки, в яких держава володіє більше 50% акцій. Це зробить отримання грантів більш зручним для бізнесу;

- діятимуть більш жорсткі вимоги до відповідності критеріям заявника (наприклад, відсутність податкового боргу, інформації про корупційні дії, шахрайство і т.д) та проєкту (життєздатність бізнес-ідеї; реалістичність бізнес-плану і т.ін);

- встановлено чіткі вимоги до розміру заробітної плати працівників, для яких створюються робочі місця;

- заявники-акціонерні товариства мають подавати відомості про власників понад 25% акцій;

- на грант не мають права претендувати суб’єкти господарської діяльності, в яких керівник, засновник чи бенефіціар є керівником, засновником чи бенефіціаром більше п’яти суб’єктів оподаткування.

Відзначимо, що 34,6 млн грн було спрямовано на розвиток 9 переробних підприємств Рівненщини. Бізнес-планами переможців грантової програми передбачено створення 109 нових робочих місць.