30-06-2021

Проєкт Рівнеоблводоканалу вартістю майже 200 000 євро переміг у конкурсі в Словаччині

Рівнеоблводоканал розширить власне виробництво гіпохлориту натрію, а все завдяки перемозі проєкту «Безпечна вода для міста Рівне» вартістю 6,5 млн грн. Проєктну заявку підготовало саме підприємство разом з партнерами - Асоціацією водоканалів Словаччини, Асоціацією водоканалів України, а також незалежним інвестиційним консультантом Наталією Матковською.

Конкурс був оголошений Міністерством закордонних справ Словаччини та Словацькою агенцією з міжнародного співробітництва та розвитку (SlovakAid). Номер проекту: SAMRS/2021/UA/1/5.

Конкурсна заявка «Безпечна вода для міста Рівне» стала однією з двох переможців серед 14 проєктів, здобула найвищий бал (95 зі 100) та отримала 2/3 загального бюджету конкурсу – 199 373 євро.

У рамках реалізації проєкту на потужностях підприємства буде встановлена установка з виробництва гіпохлориту натрію марки А – безпечного реагенту, яким дезінфікують воду перед подачею у мережу водопроводу. Цю технологію використовують водопостачальні підприємства України та інших країн Європи. В Україні є один виробник – монополіст, який охоплює до 90% ринку, зловживає становищем, регулярно підвищує ціну й загрожує зупинками виробництва.

 

 

За словами директора підприємства, депутата обласної ради Андрія Карауша, власне устаткування з виробництва гіпохлориту натрію марки А дозволить не лише отримати незалежність від виробника, але й допоможе заощадити до 60% витрат Рівнеоблводоканалу на знезараження води. Власне устаткування буде встановлене на одній із найбільших насосних станцій підприємства – «Київській». Там вже готують приміщення, де розмістять виробництво. До речі, всі роботи Рівнеоблводоканал планує виконати власними силами, без залучення сторонніх підрядників, завдяки високій кваліфікації своїх працівників.

До слова, минулого року на Рівнеоблводоканалі вже змонтували одну таку установку з виробництва гіпохлориту натрію марки А на станції "Новий Двір". Придбали її за підтримки обласного бюджету. В планах підприємства через декілька років повністю відмовитись від привозного гіпохлориту натрію.  

За інформацією пресслужби Рівнеоблводоканалу