17-07-2024

Проблему зневоднення басейну річки Горинь обговорювали в обласній раді

Робоча нарада, присвячена екологічній проблемі, а саме зневодненню басейну річки Горинь на території  Гощанської та Бабинської тергромад відбулась в обласній раді.

У заході взяли участь голова постійної комісії з питань екології та земельних відносин обласної ради Юрій Кузнюк, голови обох тергромад, керівник Департаменту екології та природних ресурсів ОДА, начальник Регіонального офісу водних ресурсів та науковці Національного університету водного господарства та природокористування.

Зустріч ініціювала депутатка обласної ради, професорка кафедри обліку і аудиту НУВГП Світлана Левицька.

Нагадаємо, нещодавно проблему повного або часткового зникнення води в колодязях місцевих жителів населених пунктів, що потрапили в зону дії депресійної лійки, розглянули на засіданні постійної комісії з питань екології та земельних відносин. Тоді вирішили, що розгляд даного питання потребує комплексного підходу, додаткового вивчення з залученням профільних науковців та керівників громад.

Фахівці під час обговорення зазначили, що основними чинниками зміни грунту є понад 40-річна експлуатація водозабору, збільшення розораних площ для посівів, вирощування водомістких культур – кукурудзи й соняшника, і головне - кліматичні зміни. Зокрема, кількість опадів в нашому регіоні зменшилась на 50-70 мм, а температура повітря підвищилась на 1,2 градуса. Україна нині входить до списку вододефіцитних країн.

Для попередження можливих негативних наслідків, у 1992 році було розроблено і затверджено техніко-економічне обґрунтування поліпшення водогосподарської обстановки і використання земель басейну р. Горинь, яке передбачало низку заходів для покращення стану довкілля в регіоні. У 1998 році Кабінет Міністрів України прийняв постанову №763, що затвердила першочергові заходи для будівництва об’єктів тоді на суму 36,7 млн грн. Проте, через відсутність фінансування заходи виконали лише частково.

За підсумками обговорень, учасники наради зійшлися на тому, що необхідно розробити нову стратегію сталого розвитку басейну річки Горинь, актуальне техніко-економічне обґрунтування покращення водогосподарської обстановки і використання земель в басейні річки Горинь, а також реалізувати низку природоохоронних заходів: зменшення кількість розораних площ, насадження лісів, побудова нових та ремонт старих шлюзів й інше.  

Головам тергромад рекомендовано підготувати запит до Департаменту екології та природних ресурсів ОДА для сприяння у проведенні оцінки екологічного стану території басейну річки Горинь. Це дозволить визначити проблеми та пріоритетні заходи для покращення ситуації.

Над вирішенням цього питання фахівці працюватимуть під час наступної робочої наради.